Društvo

Komesarijat: Svi prihvatni centri za migrante spremni za zimu

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2023

-

08:37

Komesarijat: Svi prihvatni centri za migrante spremni za zimu
Ilustracija - Copyright Tanjug/Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Svi prihvatni centri u nadležnosti Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije imaju dovoljno hrane i ogreva i spremno dočekuju zimu, saopšteno je iz Komesarijata.

"U ovom trenutku, u 17 prihvatnih centara i centara za azil kojima rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije smešten je ukupno 5.651 migrant. Prema državi porekla, najbrojniji među trenutno smeštenim migrantima su iz Sirije, Maroka, Avganistana i Pakistana. Tokom 2023. godine, zaključno sa 23.11.2023, registrovano je ukupno 102.849 lica. U odnosu na isti period prošle godine, kada je registrovano 109.168 lica, to predstavlja pad od 6.319 lica ili 5.79 odsto",  izjavila je komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević.

Ona je objasnila da, uprkos izazovima, smeštajnih kapaciteta i dalje ima dovoljno, da su pripreme za predstojeću zimu u centrima završene i da je nabavljeno dovoljno energenata.

Dodala je da je za lica koja su smeštena u centrima obezbeđena ishrana prema njihovim kulturološkim, verskim i zdravstvenim potrebama, da im je obezbeđena medicinska zaštita, a da je u svakom centru prisutan medicinski tim iz lokalnog doma zdravlja. 

"Na ulasku u centar vrši se evidencija i medicinska kontrola novopridošlih. Tamo gde su porodice i ima dece, sva deca, nezavisno od njihovog pravnog statusa, uključena su u redovno predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje, koje su u Srbiji obavezni", rekla je Stanisavljević.

U saradnji sa nevladinim sektorom i međunarodnim organizacijama,  kako se navodi, u centrima su im organizovane aktivnosti kako bi vreme koje provode u njima iskoristili za učenje novih zanata i veština. 

"Naša zemlja pokazuje odgovornost za rešavanje sveobuhvatne migrantske krize, poštuje zakone i na organizovan i human način brine o migrantima, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze, prema njima se ophodimo sa velikom empatijom i razumevanjem za njihovu situaciju, sa takvom politikom ćemo nastaviti i u buduće", saopštila je komesarka i naglasila da će svako kome je potrebna pomoć, nju i dobiti. 

Komentari (0)

Srbija