Društvo

Kakav nas vikend očekuje: Stiglo pravo zimsko vreme i osetniji pad temeprature, na planinama sneg

Komentari

Autor: Eurones Srbija, Tanjug

25/11/2023

-

09:02

Kakav nas vikend očekuje: Stiglo pravo zimsko vreme i osetniji pad temeprature, na planinama sneg
Kakav nas vikend očekuje: Stiglo pravo zimsko vreme i osetniji pad temeprature, na planinama sneg - Copyright Tanjug/Branko Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Iako je do početka zime ostalo nešto manje od mesec dana, česti prodori hladnog vazduha sa severa donose nam pravo zimsko vreme. Na Kopaoniku, Zlatiboru i Sjenici tokom noći je palo između 16 i 23 centimetra snega. U narednim danima očekuje se formiranje i porast snežnog pokrivača i u nižim predelima Srbije, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas na planinama padati sneg, a da će sa padom temperature kiša preći u vlažan sneg i u nižim predelima. Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, na snazi je u jugozapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji.

Kako kaže Gojković, jačanje severozapadnog vetra već danas nam donosi i osetniji pad temperature, te u najtoplijem delu dana živa u termometru neće prelaziti pet stepeni. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"U kombinaciji sa vetrom i padavinama činiće se da je još hladnije. Vreme će biti promenljivo - na severu uglavnom suvo, povremeno i sa sunčanim periodima, dok će južno od Beograda oblaci i nižim predelima doneti susnežicu i mokar sneg koji će se postepeno topiti. Očekuje se da za 24 sata u višim planinskim predelima padne oko 30 centimetara snega, dok će u nižim visina snežnog pokrivača dostizati 10 centimetara", kaže ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U noći između subote i nedelje temperatura će se u većini mesta kretati ispod nule, što će omogućiti formiranje prizemnog mraza u celoj zemlji, a sneg će padati sve do jutarnjih sati. 

"Tako će drugi dan vikenda osvanuti sa snegom u predelima južno od Save i Dunava, ali će olujni severozapadni vetar tokom dana oterati oblake i uzrokovati postepeno razvedravanje. U nedelju će još ponegde provejavati slab sneg i susnežica, a temperatura neće prelaziti četvrti podeljak. Severozapadni vetar duvaće brzinom i do 70 kilometara na čas, što može uzrokovati stvaranje snežnih nanosa, a doneće nam i dodatni osećaj hladnoće", rekla je Gojković.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U ponedeljak nam stiže kratkotrajni predah od padavina i blaži porast temperature. U jutarnjim satima temperatura će se kretati i do minus pet stepeni, dok će tokom dana biti i do osam stepeni Celzijusa.

Prognostički modeli već za utorak najavljuju prodor novih kišonosnih oblaka, a za sredu se prognozira intenzivan pad temperature. 

Komentari (0)

Srbija