Društvo

Novi Sad na vodi: Ko postavlja pravila igre - investitor ili Grad?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

28/07/2021

-

18:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Način na koji će Novi Sad urediti četiri i po kilometra dunavske obale biće jedan od najvažnijih pravaca razvoja grada i zato je o tom pitanju neophodno otvoriti javnu raspravu, izjavio je predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković.

On je na pres konferenciji pozvao policiju i tužilaštvo da istraže postoji li trgovina uticajem, budući da je kompanija "Galens" najavila da će na prostoru brodogradilišta graditi poslovno-stambeni kompleks, iako za to trenutno ne postoji zakonski osnov. U toj građevinskoj kompaniji odgovaraju da ne postoji gotov projekat, gradiće tek ako se stvore uslovi za to.

"Uprava Grada Novog Sada i gradonačelnik uspostavljaju pravila igre kada je u pitanju urbanizam koji ide u prilog građana", rekao je Novaković.

Ili ta pravila postavlja investitor?

Prikazujući delove plana koji je još u izradi, a koje je, kaže, pre godinu dana dobio od uzbunjivača iz Gradske kuće, to je pitanje ponovo postavio Borislav Novaković.

Nakon što je Institut "Jaroslav Černi" javnosti predstavio hidrološku studiju, kompanija Galens najavila je da na prostoru brodogradilišta planira da gradi najmoderniji humano-stambeno-poslovni kompleks.

U Narodnoj stranci kažu da za to trenutno nema zakonskog osnova, jer je najpre potrebno ispuniti nekoliko koraka - uključujući konverziju prava korišćenja u pravo svojine i donošenje urbanističkih planova.

"Dakle, ponovo se događa jedan isti poslovni marifetluk. Prvo Galens kupi bezvredno zemljište, a onda kroz promenu Generalnog urbanističkog plana, Plana generalne i Plana detaljne regulacije, njemu se pogoduje", dodaje.

U kompaniji Galens, u pisanom odgovoru za Euronews Srbija navode da je izgradnja kompleksa na mestu brodogradilišta jedna od ideja koju će realizovati ako se i kada stvore zakonski uslovi, a struka da zeleno svetlo. Ističu da nema reči ni o kakvom gotovom projektu.

S druge strane, Novaković pokazuje da je još pre godinu dana u planove unet podatak o spratnosti. Policiju i tužilaštvo poziva da provere da li tu ima trgovine uticajem, a grad da bude transparentan.

"O ovom pitanju ne možemo više da razgovaramo na nivou toga koje insajderske informacije ja uspevam da dobijem iz Gradske kuće i Uprave  i onome što mi odgovara gradonačelnik Miloš Vučović. Od njega očekujem da jasno, precizno i nedvosmisleno saopšte šta je plan", dodaje Novaković.

Pozivu da govore na ovu temu iz Grada se nisu odazvali. Prošle nedelje, prilikom predstavljanja hidrološke studije, direktor Urbanizma jasno je istakao da će se na mestu brodogradilišta nalaziti stambeno-poslovni kompleks otvoren za sve. Prethodno će Kameničku adu, buduću marinu i brodogradilište opasati novim nasipom.

"Ko će finansirati, to je pitanje za nekog drugog - nije za nas. Mi se ovde bavimo planskim dokumentom. To verovatno može da ide i preko republike i preko pokrajine", ističe direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović.

Planski dokument na javnom uvidu će biti, kaže, za mesec dana, a hoće li njegova realizacija početi za pet ili 15 godina, nije mu poznato.

Komentari (0)

Srbija