Društvo

"Treći maj i dalje traje": Porodice dece ubijene u Ribnikaru protestuju jer još nema odluke o memorijalnom centru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/11/2023

-

10:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Deo roditelja čije su deca ubijena u masovnom ubistvu 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i roditelji koji ih podržavaju okupili su se jutros ispred te škole, nezadovoljni što još uvek nije doneta nikakava odluka da deo škole postane memorijalni centar.

Okupljanje je počelo ispred ulaza u školu iz Ulice kralja Milutina u 8.40 u vreme kada se 3. maja dogodilo masovno ubistvo, gde je učenik te škole ubio devetoro učenika i čuvara škole i ranio šest osoba.

Odatle su se roditelji uputili do Vlade Srbije, gde su oko ulaza u zgradu zalepili poruke "Treći maj i dalje traje".

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Otac ubijene Mare, Branko Anđelković kaže nisu imali nameru da ih bilo ko u vladi primi, niti je to bio njihov zahtev, samo očekuju da se isprave greške napravljene posle 3. maja.

"Nije poenta u memorijalnom centru, mi imamo gde da se sećamo, to bi trebalo da se uradi zbog društva i sećanja na ubijenu decu", rekao je on.

Inače, porodice ubijenih u Ribnikaru traže da se deo škole, u koji su išli stariji razredi od petog do osmog i gde se tragedija dogodila, pretvori u memorijalni centar, dok drugi deo roditelja smatra da kabinet istorije i prilaz do nega treba pretvoriti u memorijal.

Podelu među roditeljima dodatno je podgrejalo i to što Branko Anđelković, otac ubijene Mare, nije izabran za člana Školskog odbora. Ministarstvo prosvete predložilo je da u Školskom odboru bude i jedan roditelj ubijene dece, a koji ima još dece koja idu u Ribnikar.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kako je za Tanjug izjavio jedan od roditelja čije dete ide u treći razred Osnovne škole Vladislav Ribnikar Žarko Cvejić, roditelji protestuju i zbog odluke Saveta roditelja da Branko Anđelković, otac ubijene Mare, ne bude izabran u Školski odbor.

Inače, đaci u OŠ "Vladislav Ribnikar" idu u deo škole koji je bio namenjen učenicima nižih razreda od prvog do četvrtog i ulaz za taj deo škole je iz Ulice Svetozara Markovića. Deo škole gde se dogodilo masovno ubistvo je zatvoren.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas rekao da je država uputila molbu i zahtev Savetu roditelja Osnovne Škole "Vladislav Ribnikar" da Branko Anđelković, otac poginule devojčice Mare, bude izabran u Školski odbor.

Vučić je rekao da mu se čini da roditelji ubijene dece s pravom, mada, kako kaže, ne želi da bude sudija i da odlučuje, traže određene stvari za sebe i budu predstavljeni u tom telu.

 

Komentari (0)

Srbija