Društvo

Vremenski rolerkoster: Danas najtopliji dan u nedelji sa temperaturom do 23°C

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2023

-

08:34

Vremenski rolerkoster: Danas najtopliji dan u nedelji sa temperaturom do 23°C
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Petak će, bez premca biti najtopliji dan u ovoj sedmci, ako se prognoze ostvare, možda i najtopliji u ovom mesecu. Očekuje nas prolećnih 23 stepena Celzijusa, kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Ćirković.

Kako dodaje, do subote poslepodne očekuje nas nagli porast temperatura. Sneg će u kombinaciji sa jakim južnim vetrom krenuti naglo da se topi, tako da očekujemo i porast vodostaja reka.

"Otopljenje se lepo vidi i na sledećoj karti koja prikazuje raspored termičkih vazdušnih masa. Mi se naalzimo trenutno u prednjem sektoru ciklonu u kome duvaju južni vetrovi i topla košava koja u Srbiji, ima efekat fena", kaže ona.

Ćirković dodaje da ovakva situcija izaziva i jednu zanimljivu pojavu, a to je da će danas u većem delu Srbije biti toplo i sunčano, izuzev u Negotinskoj i Timočkoj Krajini gde će biti hladno i oblačno. Na planinama se, kaže, očekuje i intezivno topljenje snega.

"Ovakva pojava u pojednim delovima sveta se često naziva i 'snegožder'. Reč je o toplom vetru fenskog tipa. Naime, kada vazduh naiđe na neku prepreku on mora prisilno da se uzdigne. Tu se hladi i nastaju oblaci. Prebacivanjem na drugu stranu vazduh se zagreva i na zavetrenu stranu donosi suvo i veoma toplo vreme. Zato će u većem delu Srbije danas biti veoma toplo. Temperatura od 18 do 23 stepeni. Hladno će ostati jedno u Negotinskoj i Timočkoj Krajini sa maksimalnih sedam stepeni", kaže ona.

Relatvno toplo zadržaće se još u subotu, zatim od nedelje osetno hladnije uz pad temperature za više od 15 stepeni. Sa naglom promenom vremena stižu i tmurni oblaci iz kojih će padati kiša i sneg.

Komentari (0)

Srbija