Društvo

Koliki je realan broj abortusa: Zvanični i nezvanični podaci se razlikuju, a istina je negde između

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2023

-

13:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prema izveštaju Batuta broj abortusa u Srbiji je prepolovljen u odnosu na 2010. godinu, što bi trebalo da ostavi povoljne posledice na demografsku sliku. Međutim, pojedini političari navode da je broj abortusa ipak veoma visok. 

Jedna od njih je Milica Đurđević Stamenkovski, liderka srpske stranke Zavetnici, koja se u kampanji  dotakla teme abortusa. Naime, ona je rekla kako se 400.000 parova u Srbiji bori da se ostvari kao roditelj, a prema njenim informacijama, svake godine zvanično i nezvanično se izvrši 100.000 abortusa u Srbiji. To je 100.000 dece manje, kako kaže, "to je 100.000 duša koje nisu rođene, to je 100.000 života koje smo mi izgubili".

Istinomer je poredio ovaj njen podatak sa brojem stanovika Smedereva, pa se ispostavlja da se svake godine izgubi jedan grad. 

Sa druge strane, prema podacima Batuta, prošle godine ukupan broj abortusa koji je izvršen je 11.306. Starost ploda 94,8 odsto, od 10 nedelja i manje. Uglavnom su to bili medicinski prekidi trudnoće, a uzrast žena koji je najčešći je od 25 do 34 godine, odnosno 44,3 odsto. 

Kada je reč o mlađima od 20 godina, taj procenat je 3,4 odsto. Kada govorimo o ukupnom broju abortusa prethodnih godina, vidimo da je od 2018. do 2019. skoro 14.200, a od 2011. do 2021. skoro 11.000 abortusa. Tako možemo prema podacima Batuta možemo da zaključimo da je od 2018. broj abortusa u postepenom padu.

Kada je reč o bračnom statusu žena koje su abortirale, iz Batutovih podataka, možemo zaključiti da su to najčešće žene uzrasta od 25 do 44 godine, i taj procenat je više od 60 odsto. 

Kada govorimo o kontracepciji, s obzirom na to da je Batut izvršio jedno istraživanje o korišćenju kontracepcije, ti podaci deluju kao da seksualni odnos ne podrazumeva i korišćenje kontracepcije. 

Uzrast od 15 do 49 godina koristi savremene metode kontracepcije 40,4 odsto, dok tradicionalne metode koristi 17,1 odsto. Šta se dešava sa ovih 40 i nešto odsto preostalih, to je još uvek nepoznato. 

Međutim, postavlja se i pitanje koliko se onda abortusa godišnje izvrši u Srbiji? Taj podatak nije moguće imati s obzirom na to da sva ova istraživanja nisu uključila privatne ordinacije.

Međutim, nešto slično poput podatka Đurđević Stamenkovski se pojavljivalo u medijima 2009. i 2010. godine. Tada su mediji izveštavali da se u Srbiji godišnje između 150 i 200 hiljada abortusa obavi, međutim, njihovi izvori nisu bile institucije.

Anđelković Vesković: Ne postoje tačni i precizni podaci, istina je između

Sociološkinja Milica Anđelković Vesković kaže da ne postoji zvanična, pouzdana i potpuna stastika oko pitanja abortusa u Srbiji i da je nije moguće ustanoviti. Komentarišući podatke Batuta i izjave političara, ona kaže da veruje da je isitna nege između.

"Brojevi koje izdaje Batut su samo okvirni brojevi koji se dobiju samo na osnovu izveštaja koji su zvanično podneti nakon prekida trudnoće, a brojevi kojima se spekuliše, ta metodologija, baš i nije pouzdana", rekla je ona.

Kaže da ćemo morati da sačekamo da zaživi najavljeni e-karton koji će objediniti zdravstvene podatke i privatne i javne prakse, međutim kaže i tu slika ne može da bude definitivna.

Euronews

Ona objašnajva da abortus nisu samo namerni prekidi trudnoće zato što žena ne želi da rodi dete, već su se to čini i iz medicinskih razloga.

"Najviše se vrše iz medicinskih razloga i upravo su ti abortusi  oni koji su statistički zabeleženi. Nisam primetila da kada se govori o abortusu, kada pričaju političari o njima nikada se ne govori o tome koliko zapravo dolazi i do deformacije ploda i raznih drugih problema i takođe dolazi i do spontanog pobačaja koji se takođe navodi kao abortus", kaže ona.

Pozdravlja priču o kontracepciji koja je takođe važna ali dodaje da je važno i pričati više o abortusu.

"Takođe, priča o zabrani abortusa ne pomaže da se on smanji. Samo mislim da se ide u suprotnom pravcu iz razloga što ako bude zabranjen i ako se stigmatizuje, kao što se stigmatizuje u društvu, onda to više otvara mogućnosti za ono nelegalno vršenje abortusa u uslovima koji nisu kontrolisani, a to dalje može da izazove i sterilitet, pa čak i smrt žene ukoliko nije uređena kako treba", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija