Društvo

Planovi Ministarstva zdravlja za narednu godinu, Grujičić: Izmene dva zakona, obnavljanje bolnica

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

15:39

Planovi Ministarstva zdravlja za narednu godinu, Grujičić: Izmene dva zakona, obnavljanje bolnica
Danica Grujičić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Najveći uspeh postignut u zdravstvenom zakonodavstvu je Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji koji će omogućiti apsolutnu zaštitu podataka i odličnu informisanost Ministarstva i Vlade Srbije, pa ćemo imati sve podatke vezano za resurse zdravstvenog sistema, odnosno ljude, aparate, kao i podatke o svim pacijentima, izjavila je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ona je na konferenciji "Svet u 2024", govoreći o tome šta je urađeno ove, a šta se planira sledeće godine, istakla da je drugim pravnim aktom - Zakonom o zdravstvenom osiguranju - smanjeno pravo lekara opšte prakse da propisuju 60 dana bolovanja, od čega su izuzete osobe sa invaliditetom, onkološki pacijenti, deca i trudnice.

"Zakonom o zdravstvenom osiguranju ispravljena je velika nepravda prema veteranima koji nemaju drugi osnov za zdravstveno osiguranje i za njih i članove njihovih porodica biće dovoljna boračka knjižica da dobiju kompletno zdravstveno osiguranje", istakla je ministarka.

Kao veliki uspeh, navela je to što je u novom urbanističkom planu Beograda opredeljen prostor za novi Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, koji će se nalaziti prekoputa Tiršove 2.

"Projekat četiri klinička centra se dobro razvija, jedan deo u Nišu je završen, prva faza Kliničkog centra Vojvodine, odnosno zgrada sa opremom bi trebalo da bude gotova do kraja sledeće godine. Što se tiče Kliničkog centra Srbije, građevinski radovi počinju 8. januara, a rok je godinu dana", rekla je ona.

Dodala je da je posebno raduje što je posao oko Kliničkog centra Kragujevac, posle četiri godine pomeren sa mrtve tačke, jer je završen urbanistički plan koji će biti prikazan u četvrtak.

Ministarka je najavila da i 2024. godine treba očekivati zakonodavnu aktivnost, odnosno izmenu sadašnjeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim bi trebalo da se građanima omogući da se osiguraju kod više osiguravajućih kuća.

Najavila je i nastavak rekonstrukcije više bolnica, kao i obnavljanje porodilišta po Srbiji i sprovođenje projekta 100 ambulanti u ruralnim područjima i u udaljenim kvartovima velikih gradova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija