Društvo

Sastanak rektora i ministarke prosvete: Ključne teme finansiranje fakulteta i nastavnička zanimanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/12/2023

-

16:40

Sastanak rektora i ministarke prosvete: Ključne teme finansiranje fakulteta i nastavnička zanimanja
Zgrada Rektorata Beogradskog univerziteta - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić sastao se danas sa ministarkom prosvete Srbije prof. dr Slavicom Đukić Dejanović. Sastanak je održan na inicijativu rektora, zbog hitne potrebe da se razgovara o ključnim pitanjima u vezi sa daljim funkcionisanjem Univerziteta.

"Ministarka Đukić Dejanović i rektor Đokić razgovarali su o dve trenutno najvažnije teme u oblasti visokog školstva, a to su finansiranje visokog obrazovanja i nastavnička zanimanja. Rektor je ministarki prosvete uručio dve Platforme Univerziteta u Beogradu u vezi sa ovim temama, koje je
ranije ove godine jednoglasno usvojio Senat Univerziteta", saopštio je Univerzitet u Beogradu.

Prof. Đokić informisao je ministarku o aktuelnim teškoćama koje veći broj fakulteta Univerziteta u Beogradu ima u vezi sa finansiranjem, materijalnim troškovima i visinom zarade zaposlenih, istakavši potrebu da se u što kraćem roku nastave razgovori o novom Zakonu o finansiranju visokog obrazovanja.

U vezi sa malim brojem studenata na nastavničkim zanimanjima na nekoliko fakulteta UB, i posledično nedostatkom stručnog kadra za rad u školama u Srbiji, prof. Đokić je ukazao na neophodnost da se ovo pitanje posmatra kao prioritetno u oblasti obrazovanja.

Ministarka prosvete najavila je da će, na predlog rektora, do kraja godine organizovati sastanak sa dekanima fakulteta na kojima nastavnički smerovi imaju malo studenata, a u vezi sa finansijskim poteškoćama u funkcionisanju fakulteta, izrazila je razumevanje i predložila nekoliko koraka koji bi trebalo da vode ka zadovoljavajućim rešenjima.

Sastanku su prisustvovali i prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Filipović i posebni savetnik ministarke prosvete prof. dr Janko Samardžić.

Komentari (0)

Srbija