Društvo

Smanjen broj poginulih u saobraćaju, ali jedan podatak zabrinjava: Pukovnik Radovanović o novoj kampanji MUP-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2023

-

20:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

MUP Srbije pokrenuo je kampanju 'Za zimu se spremi i na vreme opremi', sa ciljem da se vozačima ukaže na značaj korišćenja zimske opreme na vozilima i na osnove bezbedne vožnje u zimskom periodu, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda. 

Tim povodom gost Euronews jutra bio je zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, pukovnik policije Bojan Radovanović, koji je objasnio na šta će vozačima biti posebno skrenuta pažnja 

"Mi koji se primarno bavimo upravljanjem bezbednosti u saobraćaju, kroz jedan sinergetski pristup u radu, naročito sa drugim subjektima iz oblasti bezbednosti i saobraćaja, kao što su Agencija za bezbednost saobraćaja, javno preduzeće Putevi Srbije, AMSS, turistička organizacija i prodajni lanac naftnih derivata Eko, smo započeli kampanju zimske turističke sezone po sloganu "Za zimu se spremi, na vreme opremi", koja će biti pre svega usmerena prema svim učesnicima u saobraćaju imajući u vidu da nas očekuju novogodišnji i božićni praznici, povećan broj stranih državljana koji napuštaju svoje centar životnih i poslovnih aktivnosti i najčešće se opredeljuju za te zimske turističke destinacije, kako bi proveli slobodne dane, i u jednom prazničnom raspoloženju se nakon toga vratili ponovo redovnim poslovima. Mi smo to prepoznali, pozitivna iskustva i dobri efekti koje smo analizirali za vreme letnje turističke sezone su nam dali vetar u leđa da započnemo ovu kampanju. Pre svega cilj ove kampanje je da omogućimo jedan boljiitak svim učesnicima u saobraćaju, da povećamo nivo bezbednosti saobraćaja i da bude takav bezbednosni ambijent da se svi osećaju bezbedno kada su na putevima u Republici Srbiji", naveo je Radovanović.

Pukovnik policije je takođe apelovao na vozače da se pripreme za otežane uslove u saobraćaju i koriste zimsku opremu.

"Trebamo imati u vidu da su ovo otežani uslovi odvijanja saobraćaja, znači zimski uslovi. Ja apelujem i ovog puta, da vozači pre svega izvrše proveru tehničke ispravnosti vozila, zatim da koriste zimske pneumatike kada je na kolovozu led, poledica, sneg, drugu zimsku opremu, da obrate posebnu pažnju i da prilagode brzinu kretanja vozila u svim stanjima puta, kako bi bezbedno reagovali na svaku prepreku koja se nađe na putu, jer, da vas podsetim, samo u vreme kada su otežani uslovi odvijanja saobraćaja, taj zaustavni put od percepcije neke prepreke se uvećava i za 50 odsto. Takođe, apelujem da nikako ne sedaju u vozilo, a da upravljaju pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci. Takođe bih iskoristio priliku i zamolio i onu našu mlađu populaciju, znači vozače sa probnim vozačkim dozvolama, da se pridržavaju ograničenja i da ne upravljaju vozilom u vremenskom intervalu od 23 do 6 časova", kazao je on.

Radovanović je, govoreći o statistici saobraćajnih nezgoda, uporedio brojke sa prošlom godinom i istakao da se broj žrtava smanjio.

"Ako poredimo period sa prošlom godinom, mogu reći da trenutno imamo 55 manje poginulih lica u odnosu na prošlu godinu. Takođe, beležimo smanjenje kada je u pitanju broj teško telesno povređenih i lako telesno povređenih lica. Ono što malo zabrinjava jeste povećan broj nastradalih pešaka i mi ćemo svakako u narednom periodu angažovati maksimalno sve naše institucionalne kapacitete, znači sve raspoložive uređaje, ali opet i kroz jedan partnerski odnos i kroz neke preventivne kampanje sa svim drugim subjektima bezbednosti i saobraćaja, preduzećemo mere da smanjimo to stradanje i da poboljšamo bezbednost, naročito te ugrožene kategorije učesnika u saobraćaju", rekao je zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Kako bi se smanjio broj žrtava među pešacima neophodno je da i oni i vozači primene dodatne mere opreza, posebno u uslovima manje vidljivosti. 

"Apelujem na vozače da obrate posebnu pažnju na te lokacije gde je povećana trakcija pešaka, kao što su veliki tržni centri, škole, molovi, te zimske turističke destinacije. Zatim, pešaci treba da obrate posebnu pažnju kada se kreću van naselja. U zimskim uslovima, kada je osvetljenost kraća, kada su već noćni uslovi, da budu vidljivi. Ako su u prilici da koriste svetlu odeću, ili ako mogu da koriste neke retroreflektujuće materijale, gde bi vidljivost pešaka na putu od strane vozača bila daleko veća. Daću vam samo primer, da kada koristi bilo koji retroreflektujući materijal, pešak se uočava već na 130 metara. Ako koristi tamnu odeću, njega vozač može da uoči tek na nekih 18 metara. Uopšte, reakcija u smislu neke nebezbedne situacije jako sužava manevarski prostor tom vozaču, da bi izbegao neku saobraćajnu nezgodu, a samim tim neku težu posledicu.

Da damo preporuke, bliže se kraj godine, vreme slava, kompanijskih proslava prednovogodišnjih, pa će uslediti novogodišnji, božićni praznici, a onda i raspusti putovanja u brojne turističke centre. 

"Ja bih na kraju iskoristio priliku i apelovao na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da na vreme krenu, da taj budžet vremena svoj oroče, da imaju u vidu da možda može doći do nekih nepredvidljivih okolnosti kao otežano odvijanje saobraćaja, prepreke na putu, preusmerenje saobraćaja, snežni nanos ili slično. Ali da ujedno i krenemo da promovišemo i te neke pozitivne primere, tu neku vozačku učtivost, neku kulturu. Svedoci smo da u poslednje vreme se često dešava da se promovišu ta nebezbedna ponašanja, naročito bih istakao recimo vožnju u suprotnom smeru na autoputu i slično. Takođe bih iskoristio priliku, da upoznam i naše mlađe sugrađane, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo konkurs za prijem novih 1.100 pripadnika i kroz taj proces regrutacije i selekcije nadamo se da će uskoro i oni biti članovi ove jedne velike porodice koja broji preko 40.000 policijskih službenika, a ujedno i da se bave humanim pozivom", kazao je na kraju pukovnik Radovanović.

Komentari (0)

Srbija