Društvo

Za kaput i naočare: Očekuje se temperatura i do 16°C

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2023

-

07:37

Za kaput i naočare: Očekuje se temperatura i do 16°C
Za kaput i naočare: Očekuje se temperatura i do 16°C - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Ćirković kaže da je danas vreme za kaput i naočare za sunce budući da nas očekuje i do 16 stepeni Celzijusa. Biće svežije nego juče, ali i dalje sa vrednostima iznad višegodišnjeg proseka i bez kiše.

"Polarni vrtlog i dalje nije stigao do Srbije jer ga u tome srečava jaka jugozapadna struja koja je vidljiva na 10.000 metara nadmorske visine. Zahvaljujući njoj i prilivu toplog vazduha, vreme u Srbiji je i dalje prolećno. U isto vreme, u prizemlju imamo premeštanje snažnog anticiklona koji ne dozvoljava formiranje i prilaz oblacima i kiši. Vazdušni pritisak u narednim satima biće u porastu, što znači da se jutarnja magla ponegde može zadržati i veći deo dana", rekla je Ćirković.

Dodaje da će magla naročito biti uporna na severoistoku Vojvodine, u Banatu.U ostalim predelima, očekujemo brže podizanje magle i više sunčanih intervala.

"Dužem zadržavanju magle pogoduje anticiklonalno vreme, odnosno vreme bez vetra. Naredni sati biće mirni i tihi. Vetar utiče na maglu, a magla potom na temperaturu. Tamo gde se magla duže zadrži biće svežije. Maksimalna temperatura biće u intervalu od 10 do 16 stepeni", kaže Ćirković.

Magla će kao siguran znak stabilnog vremena, biti česta pojava i narednih dana.To osim na smanjenu vidljivost može uticati na još lošiji kvalitet vazduha, jer će se smog i štetne čestice zadržavati u prizemnom sloju. 

Temperatura bez bitnije promene. Jutranja oko nule, maksimalna oko 14 -15 stepeni Celzijusa. Prve kišne kapi očekujemo 1. januara u ranim jutarnjim satima.

Komentari (0)

Srbija