Društvo

Bez padavina na vidiku, temperatura danas i do 16°C

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2023

-

08:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Za poslednji petak u godini spremite sunčane naočare i laganiju zimsku garderobu jer će temperatura ići i do 16 stepeni, kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Ćirković.

Navodi da će ovaj decembar ostati upamćen po toplom i vrlo stabilnom vremenu u kom gotovo da nije bilo snega. Poslednjeg petka u godini temperatura do 16 stepeni, bez padavina na vidiku.

"Na prognostičkim kartama ništa novo. I dalje je u gotovo svim slojevima atmosfere vidljiv jugozapadno strujanje sa kojim stiže toplota. To je razlog ekstremno visokim temperaturama na početku zime. Treba reći da smo i dalje pod uticajem vrlo snažnog anticiklona koji na svojim obodima drži oblake i kišu, ali dalje od nas. U anticiklonu vreme je mirno i vedro, gotovo da i nema vetra", kaže Ćirković.

Slab vetar i tiho vreme je jedan od uslova za formiranje ali i duže zadržavanje magle. Magla će se danas najduže zadržati u Vojvodini, u Bačkoj i Banatu. Nakon toga, dodaje, u celoj zemlji biće sunčano i vedro.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Na dužinu trajanja magle najviše utiče vetar. U narednim satima biće mirno, uz slab, povremeno i umeren jugozapadni vetar. Magla, vetar, vedro nebo sve to zajedno utiče na temperaturu.Vrednosti će i danas biti iznad proseka. Maksimalna dnevna danas će biti u intervalu od 10 do 16 stepeni Celzijusa", kaže ona.

U novogodišnoj noći biće nešto više oblaka. Temperatura će biti u intervalu od dva stepena na jugu, do 9 u Beogradu. Kiša se očekuje u ranim jutarnjim satima, 1. januara, i to samo na području Vojvodine. Kiša će u Vojvodini padati i prvog dana 2024. U ostalim predelima ostaje oblačno ali suvo i toplo.

 

Komentari (0)

Srbija