Društvo

Posle prolećnih temperatura postepena promena: Kakvo nas vreme očekuje za doček i prve dane 2024. godine?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/12/2023

-

08:10

Posle prolećnih temperatura postepena promena: Kakvo nas vreme očekuje za doček i prve dane 2024. godine?
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Poslednje dane ove godine obeležiće postepena promena vremena. Nedelja koja je za nama donela nam je skoro pa prolećno vreme, dok ćemo danas imati nešto više oblaka, a od ponedeljka i padavine, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako objašnajva, polje visokog vazdušnog pritiska koje nam je donelo ovo neobično toplo i suvo vreme postepeno slabi, dok nam se sa severa približava intenzivan ciklon. 

"Oblaci koji su deo ovog sistema niskog vazdušnog pritiska zahvatiće šire područje naše zemlje već danas. Poneka kap kiše očekuje se u Vojvodini, dok kasnije pod uticajem vetra dolazi do premeštanja oblaka ka jugu. Kiša će biti lokalnog karaktera, a do večernjih sati na krajnjem severu zemlje dolazi i do razvedravanja. Osetnijeg zahlađenja neće biti jer se i dalje nalazimo pod uticajem toplog vazduha koji nam na visini stiže sa Mediterana. Maksimalna temperatura danas kretaće se između sedam i 15 stepeni Celzijusa, što je daleko iznad proseka za sam kraj decembra", rekla je Gojković. 

Drugi dan vikenda i poslednji dan ove godine obeležiće jačanje južnog vetra i razvedravanje. 31. decembar biće sunčan i topao, sa temperaturom oko 13 stepeni. Topao južni vetar i dosta sunčanih perioda uzrokovaće da subjektivni osećaj bude kao da je toplije od izmerenih vrednosti. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"U novogodišnjoj noći ostaje mirno uz postepeno naoblačenje. Temperatura će se kretati od 3 stepeni na jugu do 8 u Beogradu i mestima u Vojvodini. U ranim jutarnjim satima sa severa nam stižu kišonosni oblaci koji će zapadnim i severnim predelima doneti slabu kišu", kaže Gojković. 

Kakvo vreme će biti u prvim danima 2024. godine?

Prvog januara imaćemo smenu sunca i oblaka, povremeno i kratkotrajne pljuskove dok će temperatura i dalje biti daleko iznad proseka. Gojković kaže da će u ponedeljak, u većini mesta, oko 11 stepeni Celzijusa. 

"Prognostički modeli za prvu nedelju nove godine najavljuju nestabilno, oblačno, ali toplo vreme. Česti prodori kišonosnih oblaka sa severa uzrokovaće skoro svakodnevne padavine, a južni vetar na visini omogućava da temperatura sve do Božiće bude iznad 10 stepeni", kaže ona. 

Dugoročni prognostički modeli za januar najavljuju osetniji pad temperature u nedelji između Božića i Srpske Nove godine, a nakon toga sledi postepeno otopljenje. Prema trenutnoj proceni temperatura će se u drugoj polovini meseca kretati do 10.podeljka. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Što se tiče padavina, pred nama je nešto vlažniji januar. Padavine će biti češće, povremeno i intenzivnije od proseka, a zbog toplog vremena padaće uglavnom kiša", dodaje Gojković.

Još jedna zanimljiva informacija je da je ova godina deveta uzastopna godina koju dočekujemo bez snega u Beogradu. Godina koju uskoro ispraćamo počela je i završila se toplotnim talasom. 

Ova 2023. zvanično je najtoplija godina u poslednjih vek i po, a procena je da će sledeća biti još toplija na globalnom nivou. Dodatni porast temperature vazduha može uzrokovati nešto ekstremnije vremenske prilike, a šta nas čeka u godini koja je pred nama još uvek je rano reći.

Kakav nas januar očekuje?

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša u odnosu na višegodišnji prosek, navodi RHMZ u svojoj sezonskoj prognozi. 

"U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša u odnosu na višegodišnji prosek", navode iz RHMZ-a.

Kako dodaju,mesečna suma padavina tokom januara biće iznad višegodišnjeg proseka u većem delu Srbije. 

Komentari (0)

Srbija