Društvo

Stigle i prve bebe u Novoj 2024: Dečak i devojčica u Beogradu sekund posle ponoći, Kosovska Mitrovica čekala do 11h

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2024

-

08:16

Stigle i prve bebe u Novoj 2024: Dečak i devojčica u Beogradu sekund posle ponoći, Kosovska Mitrovica čekala do 11h
Stigle i prve bebe u Novoj 2024: Dečak i devojčica u Beogradu sekund posle ponoći, Kosovska Mitrovica čekala do 11h - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prve bebe u 2024. godini u Beogradu rođene su u GAK Višegradska, obe u 0 sati, 0 minuta i 1 sekund, rečeno je Tanjugu u GAK Višegradska. 

Majke su Konić Dragica, koja je rodila muško dete - 3.920 grama, 51 centimetar i  Mitrović Ivana, koja je dobila ćerku - 3.800 grama, 51 centimetar. I bebe i majke su dobro. 

U Novom Sadu prva beba rođena 1. januara je dečak koji je na svet stigao u 2.27 sati, po imenu Milan Marić, od mame Kristine, težak 3.650 grama i dugačak 49 centimetara. Beba je rođena prirodnim putem i drugo je dete u porodici.

Dečak rođen jutros u 4.37 sati prva je beba rođena u Nišu u 2024. godini. Kako su saopštili iz Univerzitetskog kliničkog centra Niš, do 10.30 časova rođene su četiri bebe. Nakon dečaka koji je prvi rođen, rođene su tri devojčice. Sve mame i bebe su dobro.

U čačanskom porodilištu je jutros u 6 časova i 30 minuta rođena prva beba u 2024. godini.

“Porođaj je prošao odlično, na svet je stigla devojčica, sa odličnim ocenama. Čestitamo ponosnim roditeljima, nadamo se da će što više porođaja tokom ove godine biti u našem porodilištu”, rečeno je u Opštoj bolnici u Čačku.

Prvog dana nove godine gradonačelnik Milun Todorović i njegov zamenik Vladan Milić posetili su čačansko porodilište, gde su sve majke darivali novogodišnjim paketima, a mami prve bebe rođene u ovoj godini, Gornjomilanovčanki Katarini Stefanović darivali su dukat za njenu ćerkicu koja će se zvati Natalija

A u porodilištu KBC Kosovska Mitrovica tek nešto posle 11 časova rođena je prva beba u 2024. godini. Prva beba rođena u ovoj godini u KBC Kosovska Mitrovica je dečak, težak tri kilograma i 720 grama, prenosi TV Most.

Nikodijević obišao prve dve bebe rođene u GAK u Višegradskoj

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević obišao je danas u GAK u Višegradskoj prve bebe rođene u Novoj godini, koje su na svet došle sekund posle ponoći i uručio majkama ček Grada Beograda u vrednosti od 300.000 dinara kao dodatni vid podrške roditeljima.

"Obišli smo majke Dragicu i Ivanu, dve žene heroje. Obe rođene bebe su rođene kao četvrto dete u porodici, što je zaista u današnje vreme retkost i zaista im na tome čestitam", rekao je Nikodijević.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

On je istakao da se majke osećaju dobro i da veruje, po ovom prvom danu, da će ovo biti jedna dobra i uspešna godina za Beograd i čitavu Srbiju.

On je zahvalio radnicima bolnice koji, kako je ukazao, rade i za vreme novogodišnjih praznika.  

"Bez njihove posvećenosti, pažnje i ljubavi nikako ne bismo mogli da imamo ovako dobre rezultate i ovako dobre uslove koje danas imamo ovde. Mi ćemo kao Grad Beograd nastaviti da se trudimo, da pomažemo i porodiljama i trudnicama i novorođenčadima i da vodimo računa o svoj deci grada Beograda. Ono što grad Beograd radi je pre svega neka nadogradnja onoga što radi Republika Srbija", poručio je on.

300.000 dinara za prvu bebu rođenu u Novoj godini u Novom Sadu

I gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić posetio je danas porodilište Betanija i uručio poklon prvorođenoj bebi u 2024. godini čija majka ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada.

Đurić je naveo da prvo dete rođeno 1. januara dobija 300.000 dinara pomoći, a sva druga deca rođena 1. januara po 200.000 dinara.

Đurić je rekao da je određen budžet i za ovu godinu i da se nada da će natalitet biti toliki da dođe do rebalansa.

"Mi kao grad ulažemo u okviru socijalne politike. U 2023. godini imali smo po 50.000 pomoći. Prvo dete rođeno 1. januara dobija 300.000 dinara pomoći, a svako drugo rođeno tog dana po 200.000. Mere pomoći imamo i na dan grada", naveo je Đurić.

Direktorka Kliničkog centra Edita Stokić rekla je da su danas rođena još dva dečaka i devojčica.

"Nakon prvog porođaja, obavljena su još tri, tako da smo Novu godinu krenuli u dobrom tempu", istakla je Stokić.

Navela je da su u 2023. godini rođene 6.532 bebe, od toga su tri puta rođene trojke i jednom četvorke.

Kisić i gradonačelnik Zrenjanina obišli prvorođenu bebu u 2024. u tom gradu

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura takođe su obišli danas prvorođenu bebu u 2024. godini u Zrenjaninu.

Kisić je rekla da je jutros, u 6.40 časova, mala Ana došla na svet i to je najdivniji poklon za njenu porodicu i sigurno najlepši početak godine.

Ministarka je istakla da se nalazi na jednom od najlepših mesta na svetu, mestu gde se rađaju bebe, u zrenjaninskom porodilištu.

Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja/Dejan Urošević

 

Kisić je dodala da ju je posebno obradovala vest da je u Zrenjaninu tokom prošle godine rođeno više beba nego 2022. godine, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

"Tokom obilaska porodilišta, kao i drugih žena koje su postale majke prethodnih dana, primetila sam da ima veliki broj onih koje su rodile i svoje treće dete i to zaista divna vest, jer sve što radimo, radimo zbog dece, jer oni su naša budućnost", navela je ministarka.

Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja/Dejan Urošević

 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je rekao da je budžet Grada za 2024. godinu uvećan kada je u pitanju finansijska podrška porodicama.

"Za prvorođeno dete grad izdvaja 60.000 dinara, a za drugo 45.000 dinara. Pored poklon paketa koje dobija svaka novorođena beba, takođe, svako dete koje se rodi 17. novembra, na Dan Grada, dobija dukat", podsetio je Salapura.
 

 

Komentari (0)

Srbija