Društvo

Prvog dana nove godine do 15°C: Kakvo nas vreme čeka narednih dana i hoće li biti snega?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/01/2024

-

08:10

Prvog dana nove godine do 15°C: Kakvo nas vreme čeka narednih dana i hoće li biti snega?
Prvog dana nove godine do 15°C: Kakvo nas vreme čeka narednih dana i hoće li biti snega? - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti umereno i potpuno oblačno, mestimično sa slabom kišom, koja će ujutro i pre podne zahvatiti severne i zapadne krajeve, posle podne centralne i istočne, a uveče i tokom noći će se proširiti i na ostatak zemlje.

Na visokim planinama kiša će u toku noći preći u sneg. Vetar ujutro i pre podne slab i umeren, na jugu Banata povremeno i jak južni i jugoistočni, od sredine dana na severu, a posle podne i uveče i u ostalim krajevima u skretanju na severozapadni. 

Jutarnja temperatura od -1 do osam, najviša od 10 do 15, u mestima sa dužim zadržavanjem magle hladnije, oko 7 stepeni Celzijusa. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

U Beogradu pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom. Vetar slab i umeren južnih pravaca, od sredine dana u skretanju na severozapadni.  Najniža temperatura od 3 do 8, najviša oko 15 stepeni Celzijusa.

Kavi su dani pred nama?

Godina za nama počela je i završila se toplotnim talasom, a izvesno je da ćemo i u narednih pet dana imati ekstremno toplo vreme za početak januara. Osim veoma toplog vremena početak nove godine donosi nam i destabilizaciju vremena, što znači da je pred nama nekoliko oblačnih i kišnih dana, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"Uticaj polja visokog vazdušnog pritiska iznad Balkanskog poluostrva znatno je oslabio, što omogućava prodor kišonosnih oblaka ka našoj zemlji. Tako je slaba kiša ovog jutra zabeležena u delovima Vojvodine i zapadne Srbije, a pod uticajem vetra očekuje se premeštanje padavinske zone ka jugu zemlje. U drugoj polovini dana kiša će padati uglavnom u predelima južno od Save i Dunava, a promena pravca vetra na severni doneće nam i blaži pad temperature. U najtoplijem delu dana temperatura će se kretati od 9 stepeni na severu i jugu do 18 u Valjevu i Loznici", rekla je ona.

Nakon prolaska kišonosnih oblaka sledi razvedravanje, te će sutra vreme ponovo biti suvo i sunčano. Temperatura će se kretati od 10 do 15 stepeni. 

"Od srede pa sve do kraja nedelje bićemo pod uticajem ciklona što će uzrokovati svakodnevne padavine. Kiša će biti lokalnog karaktera, ali će nestabilnost zahvatati šire područje te će uslova za padavine biti u celoj zemlji. Maksimalna temperatura do kraja nedelje ostaje do 15. podeljka. Prema trenutnim prognostičkim modelima sneg i zahlađenje stižu nam posle Božića", rekla je ona.

 


 

Komentari (0)

Srbija