Društvo

Grujičić: Neophodne specijalnosti će morati da se vrate u Domove zdravlja

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2024

-

10:16

Grujičić: Neophodne specijalnosti će morati da se vrate u Domove zdravlja
Danica Grujičić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U narednom periodu radićemo na tome da se promeni pravilnik o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti i Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji će omogućiti da se u Domovina zdravlja opet nađu neophodne specijalnosti, kao što su endokrinologija, oftalmologija i slično, izjavila je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ona je za RTS-a rekla da je ukidanje specijalističke službe u mnogim Domovima zdravlja napravilo velike probleme u zdravstvu i negativno se odrazilo na zakazivanje pregleda odnosno termine za preglede, kojih nema dovoljno.

"Posebno su problem endokrinologija, oftalmologija i mi ćemo verovatno odmah posle Nove godine, softver koji smo iskoristili za zakazivanje za magnetnu rezonancu, napraviti kao jednu vrstu kontrole  zakazivanja pregleda i za oftalmologiju, endokrinilogiju i one oblasti koje su najzahtevnije", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima do termina za preglede i smanjenje liste čekanja moguće je doći dobrom kontrolom i analizom, jer kako je navela, kada je napravljen softver za magnentnu rezonancu videlo se da je na toj listi bilo 7.000 ljudi a kada je obavljena analiza podataka ispostavilo se da je polovina njih bila upisana na dva mesta.

Najavila je da namerava da se uvede šestomesečno proveravanje liste čekanja ortopedskih pacijenata.

"Ne mogu da verujem da nikako na drugi način ne može da se pomogne ovim pacijentima nego samo ugradnjom veštačkog kuka ili veštačkog kolena. Ja bih pre išla na to da se Fondu zdravstvenog osiguranja odobri da plaća odlazak u rehabilitacione centre, ne onaj posle operacije, nego da se izbegnu operacije", istakla je ona.

Ministarka je navela da se radi i na razvoju zdravstvenog broja gde će ime i prezime pacijenta i njegovi podaci biti potpuno zaštićeni i imaće ih samo izabrani lekar ili lekar specijalista.

Kada je reč o platama u zdravstvu istakla je da se od janaura očekuje njihovo povećanje i da se sa sindikatima radi na novim koefecijentima gde će, kako je rekla, morati pre svega da se plati školska sprema a sa druge strane rad.

"Izrada normativa je nešto što mora da se završi u ovoj godini, da bi se napravila razlika između onih koji nose posao i onih koji pridržavaju posao", rekla je ona.

Ministarka Grujičić je za 9. januar najavila početak druge A faze radova u Kliničkom centru Srbije, koji podrazumeva devet operacionih, četiri angio sale i određene tehničke prostorije, dok bi krajem godine počela druga B faza.
   

Komentari (0)

Srbija