Društvo

Danas prolećnih 16°C, sledeće sedmice prava zima: Kakvo nas vreme očekuje za Božić?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/01/2024

-

08:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kišobran i danas neka bude pri ruci, jer je ostalo još malo kišonosnih oblaka, u sklopu oblačnog sistema. Ipak, temperatura će biti prolećna, do 16 stepeni Celzijusa u hladu. Ujutru će po kotlinama biti kratkotrajne magle, rekla je kaže urednica prognoze i meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

"Prolazno naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima, koje se ujutro očekuje na severu Srbije, u toku dana će se brzo premeštati ka jugu i jugoistoku zemlje uz istovremeno razvedravanje sa severozapada. Vazdušni pritisak je u padu, što znači da će meteoropate imati tegobe. Kod većine se očekuju nesanica i nemir, a na posebnom oprezu neka budu srčani i respiratorni bolesnici", rekla je ona.

Osim toga, situaciju će dodatno pogoršati loš kvalitiet vazduha koji se očekuje tokom većeg dela dana.

Vetar malo jači, temperatura prolećna

"Ciklon iz oblasti Amsterdama se polako popunjava, odnosno slabi, što znači da će i padavine u Srbiji danas biti sve slabije i ređe. Pa će tako u danu pred nama biti promenljivo oblačno. Kiša će uglavnom biti rezervisana za prvi deo dana, dok će poslepodne biti suvo, ali i dalje oblačno. Uprkos najavama kiše, razvedravanje se očekuje tek u toku noći", navela je Ćirković.

Kako dodaje, na visokim planinama očekuje se kratkotrajan sneg. Vetar slab i umeren, u planinskim predelima južne i jugozapadne Srbije jak, jugozapadni, tokom dana u skretanju na zapadni-severozapadni i u ostalim krajevima u kratkotrajnom pojačanju.

"Vetar će i danas biti nešto jači, što će uticati na veće isparavanje, samim tim i na veći osećaj hladnoće. Subjektivni osećaj će prevagnuti, pa će vam se činiti da je hladnije, nego što to zaista jeste", dodala je Ćirković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kaže da će temeperatura biti prava prolećna, jer se u najtoplijem delu dana očekuje od 11 do 16 stepeni. U Beogradu će tokom jutra i delom prepodneva doći do prolaznog naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima. 

"Do sredine dana doći će do razvedravanja, pa će po podne biti pretežno sunčano. Slab i umeren južni vetar u skretanju na zapadni-severozapadni i u kratkotrajnom pojačanju. Najniža temperatura oko 10 °C, a najviša oko 15 °C", dodala je.

Za Božić kiša i zahlađenje 

U naredna tri dana očekuje se stabilnije vreme. U petak i subotu će biti sunčano i suvo, zatim u nedelju, za Božić, stiže novi talas kišonosnih oblaka ali i zahlađenje, navodi Ćirković.

"Uveče će kiša preći u sneg i u nižim predelima, najpre na severu i zapadu Srbije, a u toku noći i u ostalim krajevima. Počeće da duva umeren i jak severozapadni vetar", kaže i dodaje: 

"U ponedeljak oblačno, hladno i vetrovito, povremeno sa snegom, u većini krajeva uz stvaranje snežnog pokrivača. U utorak tokom dana prestanak padavina, u Vojvodini po podne razvedravanje. To će biti uvod u pravo zahlađenje, odnosno samo najava prave zime, koja se očekuje od ponedeljka".

Ljubitelji zime, navela je, uživaće u drugoj sedmici januara, kada se očekuje sneg i temperatura ispod nule, jer će od srede 10. januara vreme biti suvo, uz umerene i jake jutarnje mrazeve, a tokom dana će biti pretežno sunčano, ali hladno. 

Komentari (0)

Srbija