Društvo

Za Božić svežije, prava zima od ponedeljka: Stiže ledeni talas sa rokom trajanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2024

-

08:01

Za Božić svežije, prava zima od ponedeljka: Stiže ledeni talas sa rokom trajanja
Za Božić svežije, prava zima od ponedeljka: Stiže ledeni talas sa rokom trajanja - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Prvu nedelju Nove godine obeležilo je skoro, pa prolećno vreme. Temperatura se kretala i preko 15 stepeni Celzijusa, ali nam je topao i vlažan mediteranski vazduh ipak donosio i nestabilnost, rekla je meteorološkinja Euronews Srbije Ljubica Gojković. 

Kako kaže, osim tople vazdušne mase danas nam sa Mediterana stiže i ciklon, odnosno polje niskog vazdušnog pritiska, koje nam donosi oblake i slabe do umerene padavine.

"Slaba kiša danas će povremeno padati u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, dok se u južnim predelima zadržava suvo, ali oblačno vreme. Temperatura će se kretati oko 12 stepeni u većini mesta, ponegde u Pomoravlju i do 15. podeljka", rekla je ona.

Sa približavanjem ciklona dolazi i do jačanja južnog i jugoistočnog vetra, koji će najjače udare dostizati u Banatu i na jugozapadu zemlje. Udari vetra kretaće se do 50 kilometara na čas.

Od ponedeljka prava zima

Gojković kaže da nam drugi dan vikenda donosi pad temperature za oko pet stepeni i nešto više kišonosnih oblaka. 

"U nedelju i ponedeljak bićemo pod direktnim uticajem ciklona što znači oblačno, tmurno i kišovito vreme. Božićno jutro osvanuće relativno toplo, u većem delu zemlje očekuje se preko pet stepeni, ali ćemo zato tokom dana osetiti zahlađenje u odnosu na prethodni period. Na severu i zapadu jutarnja i dnevna temperatura se neće bitnije razlikovati, dok će u centralnim predelima biti i do 13. podeljka. Premeštanje ciklona i prolazak hladnog fronta donose nam i jačanje hladnog severozapadnog vetra koji će u ponedeljak povremeno duvati olujnom jačinom", kaže ona.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Gojković kaže da će kiša u nedelju padati na širem području Srbije, a naglo zahlađenje stiže nam već tokom noći ka ponedeljku kada će kiša prelaziti u sneg.

"Prodor hladnog polarnog vazduha do naše zemlje prognozira se za ponedeljak. Jutarnja temperatura biće i do minus pet stepeni, a dnevna oko nule. Sneg će u Vojvodini i centralnim predelima padati više 24 sata, što će uzrokovati formiranje manjeg snežnog pokrivača. Preporučuje se dodatni oprez u saobraćaju. Dalji pad temperatura stiže nam od utorka", kaže ona. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Jutarnja temperatura će se tokom cele nedelje kretati od -5 stepeni u većim gradovima, pa do - 15 na planinama. Što se tiče dnevnih temperatura, živa u termometru u većini mesta ostaje ispod nule.

Od srede nam stiže stabilizacija vremena, što znači da ćemo ponovo imati suvo i sunčano vreme, dok će ledeni talas trajati sve do sledećeg vikenda. Nakon toga ponovo toplije, ali nestabilno. 

Komentari (0)

Srbija