Društvo

Belencan: Neophodne zimske gume, vozači da prilagode brzinu uslovima saobraćaja

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2024

-

16:15

Belencan: Neophodne zimske gume, vozači da prilagode brzinu uslovima saobraćaja
Belencan: Neophodne zimske gume, vozači da prilagode brzinu uslovima saobraćaja - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Zbog padavina i niskih temperatura stvara se led na kolovozu i zato je potrebno koristiti zimske gume i prilagoditi brzinu uslovima u saobraćaju i stanju puta, izjavio je danas za Tanjug pukovnik saobraćajne policije Zlatko Belencan.

"Zimski pneumatici su obavezni, zato što letnji pneumatici gube svoje svojstvo prilikom kretanja ispod sedam stepeni. Danas je već oko nule, tako da zbog toga su potrebni zimski pneumatici, brzina da se prilagodi stanju puta i uslovima u saobraćaju", naveo je Belencan.

On je podsetio da je današnji dan počeo sa saobraćajnim nezgodama sa poginulim licima i već u sedam časova je zabeležena prva takva nezgoda, a do sad su dogodile tri nesreće u kojima su stradali ljudi.

Belencan savetuje vozačima da isplaniraju više vremena za putovanje, kako ne bi došli u situaciju da povećaju brzinu i tako ugroze svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju. 

"Iako je dozvoljena brzina, recimo, 50, ukoliko je takvo stanje (loše) vidljivosti, smanjiti brzinu kretanja, naročito na autoputu, zato što očekujemo pojačan intenzitet saobraćaja, povratak sa zimskih centara i pojačan tranzit kroz zemlju", rekao je Belencan Tanjugu.

On je savetovao pešacima da prelaze kolovoz na obeleženim pešačkim prelazima i da, ako se kreću van naselja, obavezno imaju na sebi svetloodbojnu tkaninu, da bi vozači mogli blagovremeno da ih uoče.

 

Komentari (0)

Srbija