Društvo

Vikend nam donosi kraj ledenog talasa, a onda sledi vremenski rolerkoster: Kakva je nedelja pred nama?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/01/2024

-

10:05

Vikend nam donosi kraj ledenog talasa, a onda sledi vremenski rolerkoster: Kakva je nedelja pred nama?
Euronews/Ljiljana Gradinac - Copyright Euronews/Ljiljana Gradinac

veličina teksta

Aa Aa

Kraj druge nedelje januara donosi nam i kraj ledenog talasa koji je većem delu naše zemlje doneo sneg i ekstremno hladno vreme, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako navodi, u narednih nekoliko dana ostajemo pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska koje se nalazi iznad Mediterana, te će vikend koji je pred nama obeležiti suvo i pretežno sunčano vreme. 

"Postepena promena pravca vetra na zapadni i jugozapadni uzrokovaće i blaži porast temperature. Nakon veoma hladnog i mraznog jutra, sa temperaturom koja se u pojedinim mestima kretala daleko ispod proseka, tokom dana dolazi do postepenog otopljenja", kaže Gojković. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

U najtoplijem delu dana temperatura će se kretati oko nule, a zbog dosta sunčanih perioda očekuje se i postepeno topljenje snega u nižim predelima naše zemlje. 

"Topljenja snega u kombinaciji sa veoma hladnim noćima uzrokovaće stvaranje poledice na putevima zbog čega je na snazi žuti meteoalarm. Preporučuje se dodatni oprez u saobraćaju", dodaje ona. 

Kakva je nedelja pred nama?

Gojković navodi i da osim dosta sunčanih perioda otopljenje nam donosi i promena pravca vetra na zapadni i jugozapadni što će početkom naredne nedelje uzrokovati priliv tople i nestabilne vazdušne mase sa Mediterana. 

U nedelju ujutru ostaje veoma hladno, u većini mesta oko - 5 stepeni, dok će maksimalna dnevna ponegde biti i do 5. podeljka uz mirno i pretežno sunčano vreme. 

U ponedeljak, kaže Gojković, dolazimo pod uticaj ciklona koji će uzrokovati naoblačenje i slabe lokalne padavine. 

"Slaba kiša povremeno će padati tokom celog dana, ali temperatura i dalje ostaje oko i malo iznad pet stepeni Celzijusa. Nestabilnost će obeležiti veći deo naredne nedelje, što znači više oblaka i češće padavine. Tako će se temperatura tokom sledeće nedelje kretati oko i malo iznad proseka, imaćemo i nekoliko ekstremno toplih dana, ali nam se vrlo brzo vraća prava zimska idila. Trenutni prognostički modeli za drugu polovinu nedelje najavljuju i preko 10 stepeni, ali nam naglo zahlađenje stiže najkasnije za vikend", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija