Društvo

Đerlek: Razgovara se o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika i pooštravanju mera

Komentari

Autor: Novosti.rs

01/08/2021

-

11:08

Đerlek: Razgovara se o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika i pooštravanju mera
Mirsad Đerlek - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja kaže da očekuje pooštravanje mera u smislu broja ljudi koji se okupljaju na jednom mestu, rekao je u intervjuu za "Novosti".

"Svaki kontakt predstavlja ogroman rizik za prenošenje zaraze. Kod nas je procenat vakcinisanih nizak, a opuštenost građana neopravdana i nedopustiva", rekao je on.

Kako kaže, time omogućavamo virusu da mutira i podiže nivo procenata za postizanje kolektivnog imunbiteta tako slabeći efikasnost pojedinih vacina.

"Otuda ne isključujem mogućnost da će se pojaviti neki soj koji će biti rezistentan na postojeće vakcine, što bi bila katastrofa", upozorava.

I 50 odsto vakcinisanih je daleko od postizanja kolektivnog imuniteta. Zato se svakodnevno razgovara kako i na koji način da se stimuliše i promoviše vakcinacija građana, posebno mladih, kaže Đerlek.

"Razgovara se i na temu obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika i u Srbiji. Smatramo da bi tom odlukom zaštitili naš zdravstveni sistem, jer će očigledno borba sa koronom da potraja duže nego što smo se nadali. Zaštitili bismo i pacijente koji se leče u 'zelenoj zoni' i koje mogu da zaraze zdravstveni radnici koji ih leče", istakao je.

Što se treće doze tiče, Đerlek očekuje dobar odziv, a na pitanje koju preporučuje odgovara:

"Stručnjaci savetuju da to bude Fajzer, ali može i bilo koja koja je odobrena od naše Agencije za lekove i medicinska sredstva"

Komentari (0)

Srbija