Društvo

Za đake u Vojvodini danas počelo drugo polugodište, Grujičić: Nema razloga da se produži zimski raspust

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/01/2024

-

11:18

Za đake u Vojvodini danas počelo drugo polugodište, Grujičić: Nema razloga da se produži zimski raspust
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za učenike osnovnih i srednjih škola u Vojvodini završen je zimski raspust i danas je počelo drugo polugodište. Đaci u ostatku Srbije će odmarati i ovu nedelju, a u školske klupe se vraćaju 22. januara.

Iako su se u pojedinim medijima pojavile spekulacije da bi zimski raspust mogao biti produžen zbog respiratornih infekcija, lekari kažu da za tim nema potrebe, da je epidemiološka slika uobičajena za ovo doba godine.

Tim povodom oglasila se i ministarka zdravlja prof. Danica Grujičić koja je rekla da nema razloga da se, zbog epidemiološke situacije, produži zimski raspust za đake.

Grujičić je pojasnila da su ispitivanja pokazala da je najveća zastupljenost respiratornih infekcija kod dece starosti do četiri godine.

"To je uzrast dece koja pohađaju vrtiće, a ne škole, tako da su rezultati takvi da nema razloga da se produži raspust", rekla je Grujičić za "Novo Jutro" na Pinku.

Drugo polugodište biće nastavljeno kako je predviđeno školskim kalendarom. Naredni predah učenici, ali i njihovi učitelji i nastavnici imaće 15. i 16. februara (četvrtak i petak) zbog državnog praznika Dan državnosti. Spojeno sa vikendom imaće predah od četiri dana. 

profimedia

 

U Srbiji važe dva školska kalendara - za Vojvodinu i ostatak Srbije i oba predviđaju prolećni raspust.

Za učenike u Vojvodini on počinje u četvrtak, 28. marta i završava se u sredu, 3. aprila. Za sve ostale učenike prolećni raspust počinje u ponedeljak 29. aprila, a završava se u ponedeljak, 6. maja. Spojeno sa vikendima đaci će imati pauzu od desetak dana. 

Respiratorne infekcije

Korona, grip, ali i drugi respiratorni virusi jesu u cirkulaciji, ali to je uobičajena slika za ovo doba godine. I dok od epidemiologa nije bilo ni naznaka da se produžava zimski raspust, počele su medijske spekulacije, što je zbunilo mnoge roditelje. 

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je za RTS da su brojni virusi oko nas, ali da nema razloga za brigu kada je reč o epidemijskoj situaciji da bi se odložio početak škole.

Jovanović ukazuje da je od 1. do 7. januara registrovano 8.506 osoba koje su bile sa simptomima gripa, što je pad registrovanih, ali da je tokom prethodne nedelje registrovano 19.500 slučajeva različitih respiratornih infekcija.

Tanjug Video

 

"Na teritoriji naše zemlje nije registrovan preterani broj slučajava kada su u pitanju respiratorna oboljenja. U ovom trenutku, uz primenu nespecifičnih mera, možemo pratiti epidemijsku situaciju", navela je Jovanović.

Kraj školske godine

Školska godina se nastavlja za sve učenike kako je predviđeno kalendarom. Učenici od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane sledećih verskih praznika, i to: pravoslavci – na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice ‒ 10. aprila 2024. godine (na prvi dan Ramazanskog bajrama) i 16. juna 2024. godine (na prvi dan Kurbanskog bajrama), pripadnici jevrejske zajednice – 25. septembra 2023. godine (na prvi dan Jom Kipura).

Pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po gregorijanskom kalendaru pripadnici verskih zajednica koje obeležavaju dane uskršnjih praznika po gregorijanskom i julijanskom kalendaru – počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa (katolici – od 29. marta do 1. aprila 2024. godine, pravoslavni od 3. do 6. maja 2024. godine).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija