Društvo

Koliko košta emitovanje filmova u autobusima: Hoće li autoprevoznici plaćati naknadu Glumačkoj organizaciji Srbije?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

20/01/2024

-

14:10

Koliko košta emitovanje filmova u autobusima: Hoće li autoprevoznici plaćati naknadu Glumačkoj organizaciji Srbije?
Fonet/Marko Dragoslavić - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Počeli su pregovori Glumačke organizacije Srbije (GOS) sa autoprevoznicima i hotelijerima o plaćanju naknade za javno saopštavanje interpretacija u hotelima, autobusima i kombi vozilima. Zapravo, to bi značilo da se plaćaju naknade za javno emitovanje serija, filmova, reklama i svih drugih interpretacija u kojima učestvuju glumci.

Prevoznici kažu da im nije jasno za koje usluge treba da plate naknadu, da već godinama u autobusima i kombi prevozu ne puštaju filmove i serije već da su svojim putnicima omogućili besplatan internet i da oni na svojim mobilnim telefonima gledaju i slušaju šta žele. Sa druge strane u Glumačkoj otrganizaciji Srbije kažu da po Zakonu o autorskim i srodnim pravima imaju pravo na kolektivnu naplatu za svako javno emitovanje filmova i serija. Navode da iz autobusa nisu uklonjeni televizori.

Goran Aleksić iz Srbijatransporta kaže da im nakon prvog sastanka nije jasno koja je to usluga i koja je to vrednost koju oni treba da plaćaju GOS-u. 

"Njihov predlog je da mi plaćamo mesečnu taksu po autobusu i mini busu. Izračunao sam da bi na taj način od autobuskih prevoznika naplaćivali godišnje skoro više od 500.000 evra. Nije nam jasno koju uslugu oni nama naplaćuju. Slažem se da glumci sve što rade treba da naplate, za sve što snime treba da dobiju honorare. Ali koju njihovu uslugu plaćamo mi autoprevoznici? To nam nije jasno, niti su njihovi predstavnici znali da nam objasne", rekao je Aleksić za Euronews Srbija.

Dodaje da se odavno u turističkim autobusima ne puštaju filmovi i serije, a da u gradskom i međugradskom prevozu to i nije moguće, jer se putnici brzo smenjuju.

Aleksić: Ne puštamo filmove

"Zahvaljujući novim tehnologijama svaki autobus sada ima besplatan Wi-Fi i svaki putnik koristi svoj telefon da gleda i sluša šta on želi. U autobusima se odavno ne puštaju filmovi, serije ili pozorišne predstave", naveo je on.

Dodaje da autoprevoznici plaćaju već dve naknade - Organizaciji muzičkih autora-Sokoj i Organizaciji proizvođača fonograma Srbije-OFPS.

profimedia

 

"Ne postoji ni jedan osnov da nam i Glumačka organizacija Srbije nametne još jedan namet. To je zloupotreba Zakona o autorskim pravima. Zapravo, nešto što je dobro napravljeno, da bi unapredilo naš kulturni život, oni sada ovim zloupotrebljavaju", priča Aleksić.

Navodi da su i hotelijeri zbunjeni i da ni njima nije najasnije šta se dešava i za šta nadoknadu treba da plaćaju.

GOS: Pregovori tek počeli

U Glumačkoj organizaciji Srbije za Euronews Srbija kažu da se ne radi ni o kakvoj naknadi za uslugu, već da GOS ima dozvolu da naplaćuje naknadu za javno saopštavanje i interpretacije iz repertoara GOS-a.

Pojašnjavaju da su autoprevoznici i hotelijeri poslednji među korisnicima za koje se određuju tarife. Postoje tarife za kablovske operatere, emitere, javni servis, bioskope i na kraju tarifa za javno saopštavanje. Dodaju da su prevoznicima i hotelijerima tek počeli, da je to inicijalna faza i da još ništa nije definisano.

"To je naplata naknade za puštanje svih audiovizuelnih dela u kojima ima interpretacija. Malo je teško da se objasni. Tu spadaju filmovi, serije, reklame. Ono što se javno saopštava, filmovi koje oni puštaju svojim korisnicima. Oni i dalje imaju televizore u autobusima koje odbijaju da izbace. Dakle, to se odnosi na filmska dela koja se puštaju tokom vožnje. Ne odnosi se na filmove i serije koje korisnici gledaju ako im je obezbeđen besplatan Wi-Fi", kaže advokatica GOS-a Nikolina Vojinović.

Tanjug/Kabinet gradonačelnika Novog Sada/Vladimir Zubac

 

Dodaje da još nije podnet zahtev kolika bi mesečna naknada bila i da su pregovori u toku.

"U tim pregovorima prevoznici treba da izlože svoje argumente, Glumačka organizacija Srbije svoje i da zajedno dođemo do zaključka", pojasnila je ona.

I za hotelijere važi isto pravilo kao i za prevoznike. Naknade se odnose za emitovanje filmskog i serijskog programa gostima u sobama hotela, ali i van soba.

Komentari (0)

Srbija