Društvo

Temperaturni rolerkoster: Danas do 20 stepeni, a onda sledi veoma hladan vikend i nove snežne padavine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2024

-

07:41

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama je najtopliji dan u ovoj sedmici, a vrlo moguće i u ovom mesecu. Uz jak južni vetar, oblake i kišu, temperatura danas do 20 stepeni Celzijusa", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

"Danas u većem delu zemlje vetrovito, uz jake udare južnog vetra koji će prelaziti 60 kilometara na sat. Iz tog razloga upaljen je žuti meteoalarm u Banatu, Pomoravlju i južnoj Srbiji. Međutim, najviši stepen upozorenja podignut je na istoku, gde će danas biti hladno, uz pojavu ledene kiše. Poseban oprez savetuje se vozačima koji će danas voziti kroz Negotinsku i Timočku Krajinu", navela je ona.

Kako je dovela, ovakva situacija posledica raspodele vazdušnih sistema- ciklona na severozapadu i anticiklona na jugoistoku. Stvorila se velika razlika u vazdušnom pritisku koja uslovljava jak južni vetar, odnosno toplu košavu u Srbiji.

"Sa košavom stižu i oblaci, pa za naredne sate valja pripremiti kišobran. Kiša će padati širom zemlje. Ne očekujemo veće količine, uglavnom ispod pet litara po metru kvadratnom. Na istoku će se zbog drastično niže temperature kiša lediti pri tlu i tako stvarati opasnu poledicu na putevima", dodala je.

Na planinama, ističe, sa druge strane očekujemo naglo topljenje snega. Vrednosti temperature razlikovaće se između istoka i ostatka zemlje. Na istoku danas do tri stepena Celzijusa. U ostalim predelima od 15 do 20 stepeni Celzijusa.

"Osetno otopljenje, posledica je tople košave koja će duvati u narednim satima. U Banatu i Pomoravlju, udari ovog specifičnog vetra prelaziće i 60 kilometara na sat. Topla košava će duvati i sutra, ali slabije, pa će temperatura biti u postepenom padu. Biće to samo uvertira u veoma hladan vikend, koji će obeležiti i nove snežne padavine. Niži predeli će se ponovo zabeleti. Temperatura za dane vikenda koji stepen iznad nule", rekla je Ćirković.

Komentari (0)

Srbija