Društvo

Nakon prolećna 22 stepena, stiže zahlađenje: Tokom noći se očekuje i do -10°C

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2024

-

08:49

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon jučerašnja 22 stepena i tople košave, danas nas očekuju vetar iz severnog pravca i sneg. U najtoplijem delu dana temperatura će ići i do 12°C. Još hladnije biće za dane vikenda, kada se očekuje da će temperatura tokom noći iznositi i deset stepeni ispod nule.

Jučerašnji dan će, vrlo verovatno, ući u meteorološku istoriju zbog izmerene temperature, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković, navodeći da je prethodnog dana u Loznici, u hladu izmereno 22 stepena.

Istovremeno, duvala je topla košava, sa najjačim udarima u Vršcu čak 65 km/h, dok je najviše kiše palo u Vranju, 25 litara po metru kvadratnom.

Međutim, sa prestankom košave, očekuje se i promena vremena. Duboki ciklon iz Sredozemlja, šalje novi talas tmurnih oblaka, koji će u kombinaciji sa hladnim vazduhom sa severa, usloviti nove snežne padavine.

Kiša će preći u sneg

Sve to stvoriće uslove da u narednim satima kiša postepeno pređe u susnežicu i sneg, što će fromirati snežni pokrivač u određenim delovima zemlje. 

Najpre će se zabeleti na zapadu Srbije, ali i u Vojvodini. Tokom večeri, očekuje se da će biti snega u svim delovima zemlje. Reč o manjoj količini, ispod 10 cm.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Kada je reč o vetru, on je u odnosu na juče oslabio i sada polako menja pravac na severni, pa će u narednim satima severac duvati umerenim do pojačanim intezitetom.

Sa promenom pravca vetra na severni, polako dolazi i do zahlađenja. Ka nama se sada spušta hladan vazduh, pa će i temperatura danas biti niža nego juče.

Očekuje se da će na severu najviša dnevna iznositi pet stepeni, dok će na jugu zemlje biti osetno toplije - oko 12 stepeni.

Za vikend još hladnije

Ipak, još hladnije biće za dane vikenda. Sneg će povremeno padati još u subotu na jugu, zatim sledi razvedravanje i sunčano nebo. Tokom noći i jutra, temperatura će se spustiti i do minus deset, a tokom dana neće prelaziti dva do tri stepena iznad nule. 

Za narednu sedmicu prognozirano je novo otopljenje, a naša meteorološkinja kaže da ćemo tokom ovog janura beležiti nove temperaturne rekorde.

Komentari (0)

Srbija