Društvo

Porodilja iz Sremske Mitrovice za Euronews Srbija: "Molila sam ga da spasi dete, on me je vređao i stiskao vilicu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2024

-

16:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U porodilištu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici pokrenut je inspekcijski nadzor nakon što su se porodilja Marica Mihajlović i njena porodica prethodnih dana oglasili optužujući lekara za akušersko nasilje i smrt novorođenčeta. Ona je za Euronews Srbija rekla da je dala izjavu u policiji i navela da je lekar koji ju je porađaj vređao, udarao i pretio.

"Hteo je da ja sarađujem sa njim, ali ja nisam mogla nikako, do tog trenutka gde je on mene počeo da vređa, da me udara, stiska vilicu, da mi preti, da će da mi izbije tri zuba, ne znam zašto. Ja sam ga molila da spasi moje dete. Išla sam da dam izjavu u policiji, međutim čekaju nalaze još obudkcije, pa ćemo da vidimo nekog dobrog advokata i da podnesemo krivičnu prijavu", rekla je ona za Euronews Srbija.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici potvrdilo je da se obavljaju potrebne provere kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti u vezi sa porođajem u porodilištu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici posle koga je došlo do smrti deteta.

"Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici u koordinaciji sa Višim javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici, vrši sve potrebne provere, a radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima se desio predmetni događaj", naveli su u pisanoj izjavi za Tanjug.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je ranije danas za Tanjug da je u porodilište u Sremskoj Mitrovici izašla novosadska inspekcija, koja je pod ingerencijom resornog ministarstva, i da za dve nedelje očekuje izveštaj šta se tačno desilo prilikom porođaja i zbog čega je došlo do smrti deteta.  

Grujičić je rekla da je inspekcija Ministarstva zdravlja iz Novog Sada odmah predložila spoljašnji stručni nadzor, i da je ona, kao ministar i lekar, za to da uvek dođu lekari sa strane koji su, kako kaže, krajnje objektivni i koji će najbolje moći da sagledaju šta se zaista desilo.

Lekar, koga porodica optužuje, se zbog objava i pretnji na društvenim mrežama obratio policiji.

Zaštitnik građana je danas, na osnovu informacija iz medija o smrti novorođenčeta porodilje iz Šida u porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, 12. januara ove godine, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva zdravlja i Opšte bolnice Sremska Mitrovica, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

Zaštitnik građana pokrenuo postupak

Zaštitnik građana pokreće kontrolni postupak zbog informacija koje upućuju na to da je smrt novorođenčeta uzrokovana akušerskim nasiljem i da je zbog neadekvatanog pristupa nadležnog lekara devojčica preminula samo nekoliko sati nakon rođenja.

U skladu sa navedenim, Zaštitnik građana je zatražio da ga Opšta bolnica Sremska Mitrovica bez odlaganja, najkasnije u roku od 15 dana, obavesti o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa ovim slučajem, a posebno dostavi informacije o merama koje su eventualno u međuvremenu sprovedene.

Potrebno je i da resorno Ministarstvo zdravlja, u istom roku, obavesti Zaštitnika građana o svim činjenicama i okolnostima bitnim za donošenje stava o ovom slučaju, a naročito da dostavi podatke o rezultatima vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom Opšte bolnice Sremska Mitrovica u postupku porođaja porodilje čije je dete preminulo.

Po prijemu odgovora Zaštitnik građana će odlučiti o daljem postupku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija