Društvo

Zabranjene posete u mnogim bolnicama: Respiratorne infekcije primorale zdravstvene ustanove na nove mere

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

31/01/2024

-

12:30

Zabranjene posete u mnogim bolnicama: Respiratorne infekcije primorale zdravstvene ustanove na nove mere
Zabranjene posete u mnogim bolnicama: Respiratorne infekcije primorale zdravstvene ustanove na nove mere - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji raste broj oboleleh od gripa, ali i drugih virusnih i bakterijskih obolenja. Osim gripa u cirkulaciji su i respiratorni sincicijalni virus, zatim korona, ali i bakterija Bordatela, koja izaziva veliki kašalj. Ministarstvo zdravlja uputilo zdravstvenim ustanovama dopis da je "neophodno pojačati mere opreza, a mnoge bolnice već su zabranile ili ograničile posete pacijentima.

Posete su zabranjene u bolnici u Kruševcu, zatim u Leskovcu, Somboru, Subotici... Mnoge su posete zabranile još u septembru prošle godine, poput Instituta za onkologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, i ta odluka je i dalje na snazi.

Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu kaže da su zabranu poseta uveli na preporuku Ministarstva zdravlja, zapravo stigao je dopis iz resornog ministarstva da svaka ustanova proceni edidemiološku situaciju i preduzme korake u skladu sa tim.

"Napravili smo analizu i videli da je 12 odsto zaposlenih u našoj bolnici bolesno. Onda smo zabranili posete, morali smo da napravimo selekciju ko može da uđe u zgradu, ko ne može. Dolaze ljudi na dijagnostiku, ambulantne preglede, ali posete pacijentima na odeljenjima su zabranjene", rekao je on za Euronews Srbija.

Dodaje da to nije novina, da je uvek slična situacija u ovom periodu godine. Navodi da je uvedeno u obavezno nošenje maski za sve zaposlene i za sve pacijente koji idu na dijagnostiku - UZ srca, holter, rendgen, skener, magnet.

"Uvek u ovo doba godine uvodimo mere i selektivno puštamo ljudi. Jednostavno samo tako možemo sačuvati pacijente. Ove kombinacije virusa mogu biti opasne za pacijente koji su imali operaciju, koji su na bolničkom lečenju. Obavezno je nošenje maski za sve koji ulaze u bolnicu- zaposleni i pacijenti. Morali smo da zaštitimo pacijente, ali i zaposlene", naveo je on.

Grip u pojačanju

Poslednjih dana beleži se manje slučajeva obolelih od kovida, ali je grip u pojačanju. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu su prošle nedelje od akutnih respiratornih infekcija (ARI) obolele 15.202 osobe, a od oboljenja sličnih gripu (OSG) 632 osobe.

U odnosu na nedelju koja joj je prethodila broj obolelih od ARI je veći za 10,7 odsto (13.734), a broj obolelih od OSG je veći za 23,9 odsto (510).

Tanjug/Omar Hajdarević

 

Među obolelima od ARI najviše je osoba u starosnoj grupi 20-64 godina (41,4 odsto), uzrasta 5-19 (31,3 odsto) i uzrasta do četiri godine (18 odsto). Osobe starosti 65 i više godina su bile zastupljene sa 9,4 odsto.

Od ukupnog broja osoba prijavljenih sa OSG najviše je osoba dobne grupe 30-64 godina (288 – 45,6 odsto), 5-19 godina (124 - 19,6 odsto) i uzrasta osoba do četiri godine je (88 - 13,9 odsto). Udeo osoba starijih od 65 godina je 12,3 odsto (78), a uzrasta 20-29 je 8,5 odsto (54). 

Slična situacija je i u Vojvodini. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, raste broj zaraženih virusima, a beleži se i srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa.

Epidemiološkinja Vesna Mioljević, članica Radne grupe za borbu protiv kovida, kaže da je Radna grupa prošle godine dala jasna uputstva o merama prevencije vezane za kovid, te da te mere podrazumevaju prevenciju i drugih respiratornih oboljenja koja su sada prisutna na teritoriji Srbije.

"Svakako posete su zabranjene u Kliničkom centru Srbije od septembra, jer smo imali nešto povećan broj pacijenata sa kovidom. S obzirom na to da smo ušli u period jeseni i zime, ta mera je kao preventivna ostala i dalje. Posete su zabranjene, tako da molimo za razumevanje i posetioce i pacijente, jer je to sve u svrhu prevencije i širenja respiratornih infekcija", rekla je Mioljević za RTS.

Osim zabrane poseta, kako je navela, obavezne su i maske za sve zaposlene, ali i za pacijente koji dolaze na ambulantne preglede.

Tanjug/Omar Hajdarević

 

"Za pacijente koji čekaju na preglede u čekaonicama ima opravdanja da nose masku, jer danas svi oko nas imaju simptome respiratorne infekcije, kašlju. Znači nošenje maske nas štiti od infekcije i širenja virusa u tim prostorima gde se nalaze veliki broj osoba", ukazuje epidemiološkinja.

Probleme zadaje i veliki kašalj

Velike probleme u prethodnom periodu zadavao je veliki kašalj, zato je važno pridržavati se epidemioloških mera, posebno u periodu inkubacije. 

"Iz tog razloga je svakako jedna od najvažnijih mera, vakcinacija. Apelujem na roditelje da vakcinišu svoju decu u obaveznom kalendaru vakcinacije", rekla je Mioljević.

Samo u Beogradu je potvrđeno 700 slučajeva obolevanja od velikog kašlja, od marta 2023. godine do 28. januara 2024. godine, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ).

Kako je navedeno na sajtu GZZJZ u prethodnoj nedelji (od 22. do 28. januara) registrovano je 69 novoobolelih.

"Uvidom u vakcinalni status, od ukupno 700 obolelih potpuno vakcinisanih je 460 (65,7 odsto), nepotpuno vakcinisanih je 39 obolelih (5,6 odsto), dok je 43 nevakcinisano (6,1 odsto), deca uzrasta do tri godine. Kod 158 obolelih vakcinalni status je nepoznat (22,6 odsto)", navode u GZZJZ. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija