Društvo

Naučnicima stiže uvećana januarska plata: Zarade prema zvanjima, a ne po kategorijama, o kojim iznosima je reč?

Komentari

Autor: S. Tuvić

12/02/2024

-

07:15

Naučnicima stiže uvećana januarska plata: Zarade prema zvanjima, a ne po kategorijama, o kojim iznosima je reč?
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ove nedelje istraživačima u Srbiji treba da legne uvećana januarska plata. Očekuju znatno više novca nego što su do sada primali, jer je od Nove godine prvi put počela primena koeficijenata za plate u nauci.

Zapravo, plate u nauci sada se određuju prema zvanjima, a ne po kategorijama kao do sada. To bi značilo da će januarska plata naučnog savetnika iznosi 151.200 dinara, višeg naučnog saradnika 126.200 dinara, naučnog saradnika 107.000, a za istraživača saradnika 90.400 dinara. 

Predsednica Sindikata nauke Srbije dr Đurđica Jovović pojašnjava da su to samo obračuni po koeficijentima, koji se sada prvi put uvode u nauci. Međutim, na to treba dodati u uvećanje koje su dobili svi zaposleni u javnom sektoru.

"Po koeficintima plata istraživača pripravnika treba da bude 90.400 dinara, dok je plata naučnog savetnika 151.200 dinara. Međutim, na to treba dodati i povećanje koje su dobili svi drugi zaposleni u javnom sektoru", navela je Jovović za Euronews Srbija.

Navodi da je uvođenjem koeficijenata konačno ispravljena nepravda prema nauci i da je ovo prvi pozitivan korak u rešavanju brojnih nagomilanih problema u nauci.

Jovović: Veliki korak za nauku

"Ovo je, zapravo, veliki korak za nas. Ovim se ispravlja nepravda prema svim kolegama. Ima još dosta toga da se uradi. Jedan od problema je i rešenje statusa istraživača na fakultetima. To nam je veoma bitno, a ostalo je nerešeno", navela je Jovović za Euronews Srbija.

Dodaje da treba uraditi i katalog radnih mesta za zaposlene u nauci, kao i da se reši status neistraživača na institutima, odnosno administrativnog osoblja i tehničkog osoblja, koji se finansiraju i dalje iz režijskih troškova.

Pixabay

 

"Treba rešavati i pitanje materijalnih troškova, njihove drugačije raspodele. Treba da razgovaramo i o povećanju sredstava za materijalne troškove, za rad. Nije dovoljno samo napravite zgradu, povećati platu, a da sredstva ostanu minimalna", navela je ona.

Do sada su zaposleni u nauci imali šest zvanja sa po šest različitih kategorija, što znači da su imali 36 različitih zarada. Razlika u plati mogla je da bude i po 100.000 dinara. 

Primera radi, naučni savetnik u A1 kategoriji imao je platu 175.000 dinara, dok njegov kolega u A6 kategoriji imao 80.000 dinara. To je razlika od skoro 100.000 dinara samo u okviru jednog naučnog zvanja. 

Sindikati su sa resornim ministarstvom, kada se pregovaralo o platama u nauci, dogovorili da se  najveće plate koju su imali istraživači u prethodnoj A1 kategoriji, "zalede", a da se ubuduće povećavaju plate istraživačima sa manjim platama (niže kategorije) dok ne dostignu taj najviši iznos.

Nagrađivanje najboljih istraživača

Problem sa kojim se naučna zajednica dugo suočava bila je kategorizacija, odnosno evaluacija rada istraživača koja je poslednji put urađena 2011. godine i to na osnovu rada iz perioda od 2006. do 2010. godine. Tako je oko 80 odsto istraživača ostalo oštećeno u niskim kategorijama. Tako su stvorene ogromne razlike između najniže i najviše kategorije unutar istog zvanja.

Pixabay

 

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović nedavno je rekla da je uveden i mehanizam za nagrađivanje 10 odsto naših najboljih naučnika sa za trećinu većom platom. 

Navela je i da je jedan od primarnih ciljeva budućeg rada ministarstva poboljšanje materijalnog položaja istraživača na fakultetima. 

Komentari (0)

Srbija