Društvo

Brzo smo navikli na sunce, ali vikend donosi promenu vremena: Prvo stižu oblaci i padavine, a od ponedeljka zahlađenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2024

-

10:30

Brzo smo navikli na sunce, ali vikend donosi promenu vremena: Prvo stižu oblaci i padavine, a od ponedeljka zahlađenje
Brzo smo navikli na sunce, ali vikend donosi promenu vremena: Prvo stižu oblaci i padavine, a od ponedeljka zahlađenje - Copyright Euronews/Ljiljana Gradinac

veličina teksta

Aa Aa

Polako se bližimo kraju prvog toplotnog talasa u ovoj godini. Temperatura je prethodnih dana lokalno dostizala čak 23 stepena, a najtoplije je bilo u istočnim predelima. 

Toplo i sunčano vreme vrlo brzo će zameniti oblaci, a krajem dana i padavine koje će se iznad Srbije zadržati sve do sredine naredne nedelje. Promenu vremena donosi nam ciklon koji se postepeno razvija iznad Mediterana, a koji do nas stiže sutra, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Danas će vreme biti promenljivo oblačno, ali i dalje veoma toplo, a slabe i lokalne padavine prognoziraju se za drugu polovinu dana u zapadnim i centralnim predelima. Poneka kap kiše pašće i u Beogradu, dok će sutra lokalnih padavina biti na širem području Srbije.

Kakve će biti temperature?

Maksimalna dnevna temperatura i danas ostaje daleko iznad proseka, na severu i u centralnim predelima oko 20 stepeni, na jugu oko 15.

Ovako toplo vreme posledica je južnog vetra koji će krajem dana biti u pojačanju, pa će tako tokom noći i sutra udari vetra na planinama biti i do 80 km/h.

Nedelju će tako obeležiti vetrovito i nestabilno vreme. Tokom celog dana biće tmurno, sa uslovima za slabe padavine, a stiže nam i postepen pad temperature. U nedelju još do 19 stepeni. 

Od ponedeljka zahlađenje

Od ponedeljka dolazimo pod direktan uticaj ciklona, što će obeležiti promena pravca vetra na severni i severozapadni, pljuskovi i zahlađenje. Zbog prolaska hladnog fronta i priliva hladne vazdušne mase ponegde će i zagrmeti.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Zahlađenje ćemo prvo osetiti u Vovodini, gde temperatura tokom celog dana neće preći 13 stepeni, dok u centralnim predelima možemo očekivati temperature do 17. podeljka.

U utorak u celoj zemlji svežije, živa u termometru kretaće se oko 10. podeljka, a vreme ostaje nestabilno, povremeno sa slabom kišom.

Od srede ponovo sunčano i suvo, sa temperaturom do 12 stepeni. 

Komentari (0)

Srbija