Društvo

Koliko i kada ćemo praznovati u 2024. godini - koji su sve neradni dani pred nama?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2024

-

20:20

Koliko i kada ćemo praznovati u 2024. godini - koji su sve neradni dani pred nama?
Koliko i kada ćemo praznovati u 2024. godini - koji su sve neradni dani pred nama? - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Pred građanima Srbije su četiri neradna dana, tačnije većina njih će imati priliku da uživa u produženom vikendu od četvrtka do nedelje. Međutim, ovo nisu prvi neradni dani ove godine - građani Srbije su od januara imali već tri takva dana.

Naime, prvi neradni dani bili su odmah na početku godine, tačnije 1. i 2. januara, i oni su se padali u ponedeljak i utorak, a sledeći neradni dan je bio za Božić, 7. januara. Sada, zbog Dana državnosti, neredni su četvrtak i petak, 15. i 16. februar, a mnogi imaju priliku da iskoriste ove dane s obzirom da i škole ne rade, već se i osnovci i srednjoškolci nalaze na kratkom raspustu.

Nakon ovih dana, sledeći neradni dani padaju se dva meseca kasnije. Praznik rada, koji se obeležava 1. i 2. maja, što su sreda i četvrtak, spojiće se sa neradnim danima za Uskrs od 3. do 6. maja. Tako da će prvi radni dan biti utorak 7. maja.

Tanjug/Andrija Vukelić

 

Hrišćanske zajednice koje slave Uskrs ranije imaće slobodno od 29. marta do 1. aprila.

Pripadnici islamske zajednice imaju pravno na neradne dane povodom prvog dana Ramazanskog bajrama 10. aprila i prvog dana Kurbanskog bajrama 16. juna.

Nakon letnjih odmora, sledeći praznik pada na jesen, tačnije 11. novembra kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se pada u ponedeljak.

Jevrejska zajednica obeležava 12. oktobar, odnosno praznik Jom Kipur. Oni koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru, kao i uvek, imaju slobodan dan, odnosno 25. decembar.

Školski raspusti

U ovoj školskoj godini, osnovci i  srednjoškolci imaće četiri raspusta, dok će učenici u Vojvodini imati tri. Kako je Euronews Srbija već pisao, školskim kalendarom je predviđeno da đaci imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust, dok učenici u Pokrajini nisu imali jesenji raspust.

Zimski raspust je ove godine počeo u sredu, 3. januara i završio se u petak 19. januara. Đaci su se u školske klupe vratili u ponedeljak, 22. januara.

Kalendarom je predviđeno da prolećni raspust ove godine počne u ponedeljak, 29. aprila 2024. godine, a da se završi u ponedeljak, 6. maja 2024. godine. Spojeno sa vikendima đaci će imati pauzu od 10 dana. 

Profimedia

 

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine.

Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine.

Inače, u Srbiji važe dva školska kalendara. Za škole na teritoriji AP Vojvodina kalendar donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, dok za ostatak Srbije kalendar donosi Ministarstvo prosvete.

Komentari (0)

Srbija