Društvo

MUP najavio akciju pojačane kontrole saobraćaja: Akcenat na otkrivanju prekršaja vozača autobusa i kamiona

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2024

-

10:37

MUP najavio akciju pojačane kontrole saobraćaja: Akcenat na otkrivanju prekršaja vozača autobusa i kamiona
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, od 19. do 25. februara, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila.

Tokom akcije koja se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), saobraćajna policija će patrole prvenstveno usmeravati na puteve sa najintenzivnijim saobraćajem autobusa i teretnih vozila, saopštio je danas MUP.

Poseban akcenat će biti na kontroli poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kao i prevoza tereta i ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju vozača teretnih vozila i autobusa.

Analize saobraćajnih nezgoda u 2023. godini pokazuju da su teretna vozila učestvovala u 5.535 saobraćajnih nezgoda, od kojih su gotovo dve trećine izazvali upravo vozači ovih vozila.

S druge strane, autobusi su učestvovali u 1.553 saobraćajne nezgode, od kojih su oko trećinu izazvali vozači autobusa.

Saobraćajna policija je u istom periodu, u kontroli saobraćaja, otkrila oko 132.000 prekršaja koje su izvršili vozači teretnih vozila i 5.200 prekršaja koje su učinili vozači autobusa, navedeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija