Društvo

Rezerve krvi drastično smanjene, za rad bolnica u Srbiji potrebno svakodnevno obezbediti 500 do 600 jedinica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2021

-

19:31

Rezerve krvi drastično smanjene, za rad bolnica u Srbiji potrebno svakodnevno obezbediti 500 do 600 jedinica
Dobrovoljno davanje krvi - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Rezerve krvi drastično su smanjene, a dobrovoljnih davalaca je sve manje zbog sezone godišnjih odmora. Da bi se obezbedile dovoljne količine za sve bolnice u Srbiji potrebno je obezbediti 500 do 600 jedinica krvi dnevno.

U letnjim mesecima je taj zadatak teži nego inače, a ove godine dodatni izazov stvorile su posledice epidemije koronavirusa.

Ivana Rodić iz Instita za transfuziju krvi Srbije kaže da je bilo poteškoća i ranije u organizovanju akcija jer je veliki broj ljudi radio onlajn, a sada je sve manje davalaca i zbog sezone godišnjih odmora.

"U ponedeljak je 306 građana dalo dobrovoljno krv i to je dovoljno da se na dnevnom nivou zadovolje potrebe svih zdravstvenih ustanova. Međutim, juče je bilo 163 dobrovoljnih davalaca. Kada nemamo kontinuirano 250 do 300 jedinica krvi nije moguće povećati rezerve. Rezerve su u ovom trenutku smanjene i svi građani su dobrodošli", rekla je Rodić za Euronews Srbija.

Navodi i da se program kovid plazma odvija po planu i da se isporučuje bolnicama u skladu sa zahtevima kliničara.

Euronews TV

"U ovom momentu manji je broj pacijenata u kovid bolnicama pa su manje i potrebe. Mi se prilagođavanmo epidemiološkoj situaciji", pojasnila je ona.

U Vojvodini potrebno 250 do 300 jedinica

Između 250 i 300 jedinica krvi - toliko je potrebno prikupiti svakog dana samo u Vojvodini da bi krvi bilo dovoljno za svakog pacijenta. 

"Samo vas malo straha deli od saznanja da ste nekome možda spasili život", tako davalaštvo krvi, u jednoj od najhumanijih sredina u Srbiji, Bačkoj Palanci, opisuje jedan od najučestalijih davalaca krvi Dragoljub Dimitrijević.

"Do sad sam dao 130 puta krv. Ne pod nekom obavezom, već nekom svojom dobrovoljnom savešću i samim tim saznanjem da pomažem nekom u životu. Kada sam imao dve godine imao sam prelom i tada je meni prvi put data krv, bilo je vrlo kritično tada, jedva su našli ženu koja će mi dati krv i to je uticalo na mene", rekao je on za Euronews Srbija.

Sada se on trudi da utiče na druge, pa je svoju naviku preneo na sinove, nekoliko kolega i prijatelja. Kad god može poruku prenosi dalje.

Euronews TV

"Ne boli ništa, a mnogo nekome pomogne", potrebno je da ta poruka stigne do što većeg broja ljudi, jer je krv svakodnevno potrebna, poručuju u vojvođanskom Zavodu za transfuziju.

Neophodne su sve krvne grupe, naročito one sa negativnim RH faktorom. Epidemija korone otežala je situaciju prošle, ali i ove godine

"Sada kako se sve donekle vratilo u normalu, kako je počeo sa radom hirurški program, povećale su se u velikoj meri potrebe za krvlju, s obzirom na to da se sada rade operacije sve koje su kasnile od prošle godine, koje su odložene, a i svakako da se svaki dan stvore novi pacijenti koji prošle godine nisu ni bili bolesni", navodi dr Milana Beronja iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. 

Kampanja sa Crvenim krstom

Zato su zajedno sa Crvenim krstom krenuli u kampanju. Obilaze gradove i opštine u Vojvodini i za sada je, kažu, situacija malo bolja nego prošle godine.

"Ono što je bio izazov poseban jeste što je mnogo davaoca bolovalo od kovida, pa smo tu inali značajan pad samih davala. Što se tiče ove godine, podaci nam se popravljaju i ja se nadam da će biti bolje", navela je Jelena Milić iz Crvenog krsta Vojvodine.

Jelena dodaje - i dalje smo u situaciji da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv. Međutim, ako se pad davalaštva nastavi, neće biti tako.

Procedura dobrovoljnog davalaštva je jednostavna - ukoliko je dobar hemoglobin, pritisak, nema drugih zdravstvenih tegoba, onda jedino preostaje prevazići taj početni strah od igle i jedino što posle toga sledi jeste da sačekate da se procedura završi i ostaje dobar osećaj i misao da se nekome time pomogli.

Gde se krv može dati

Dobrovoljni davaoci krv mogu dati svakog radnog dana u Institutu za transfuziju krvi od 7 do 19 i subotom od 8 do 15 sati, kao i u Urgentnom centru od 10 do 15 sati.

Svakoga dana na terenu je i četiri do šest mobilnih timova, a informacije gde se nalazi mobilni autobusu mogu se pronaći na sajtu i društvenim mrežama - fejsbuku i instagramu.

Mobilne ekipe danas su u Šapcu u Kulturnom centri od 9 do 15 sati, i u Petrovcu u prostorijama Crvenog krsta od 9 do 14 sati.

Krv se danas može dati u Mirijevu ispred hrama Sv. Pantelejmona, a krv mozu dati i zaposleni u pogonu GSP-a na Novom Beogradu. 

Važno je napomenuti da krv mogu dati i vakcinisani i nevakcinisani građani.

Komentari (0)

Srbija