Društvo

"Sava centar je izgrađen da traje večno": Preminuo Stojan Maksimović, idejni tvorac čuvenog beogradskog objekta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2024

-

12:13

"Sava centar je izgrađen da traje večno": Preminuo Stojan Maksimović, idejni tvorac čuvenog beogradskog objekta
"Sava centar je izgrađen da traje večno": Preminuo Stojan Maksimović, idejni tvorac čuvenog beogradskog objekta - Copyright Euronews/Radmila Jeremić

veličina teksta

Aa Aa

Preminuo je arhitekta Stojan Maksimović po čijoj zamisli je nastao beogradski Sava centar.

"Sa velikim žaljenjem smo primili vest da nas je napustio Stojan Maksimović, doajen srpske arhitekture i glavni arhitekta Sava Centra", objavljeno je na zvaničnom Instagram profilu Sava centra.

Dodaje se da će Maksimović ostati upamćen po zdanjima koja su promenila sliku Beograda i kao autor brojnih projekata, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

"Tokom celog trajanja rekonstrukcije Sava Centra imali smo zadovoljstvo da, kroz niz konsultacija sa gospodinom Maksimovićem, ostanemo verni njegovoj viziji, a ovu objavu završićemo citatom: 'Sava Centar izgrađen je da traje večno'", istaknuto je.

Bogata karijera

Stojan Maksimović je rođen u Subotici 1934. godine, ali se zbog Drugog svetskog rata njegova porodica preseljava u Valjevo, gde on dovršava srednjoškolsko obrazovanje. Studije arhitekture završava u Beogradu 1959. godine, nakon kojih se ubrzo zapošljava u Urbanističkom zavodu grada Beograda (1960-1970), piše portal "Gradnja".  

Nakon toga prelazi u Zavod za izgradnju grada Beograda (1970-1982), da bi nakon toga karijeru razvijao izvan granica Jugoslavije. Najpre u birou SM Archicentre Office u Kuvajtu (1982-1986), Leonhard Moll Co u Minhenu (1986-1987), TAC The Architects Colaborative u Masačusetsu (1987-1991), nakon čega se penzioniše i stvara kao samostalni autor. 

Iz niza neizvedenih projekata i realizovanih objekata, izdvajaju se: Kompleks "Sava Centar" i hotel "Interkontinental" (1979), restoran "Ušće" (sada "Nacionalna klasa“) (1961-63), Skupština opštine Novi Beograd (koautor arhitekta Jovin) (1961-64 i 1973) i stambeni blok na uglu ulica Južni Bulevar i Maksima Gorkog. 

Maksimovićevi objekti kao rezultat vremena, uslova i inspiracije

U jednom intervjuu koji je dao 1980. godine za TV Novosti, nakon što je njegovo rešenje kongresnog centra u Kuvajtu izabrano za izvođenje, a koji prenosi Yugopapir, Maksimović je rekao da su objekti koje je projektovao rezultat vremena, uslova i njegove inspiracije iz doba kad su nastajali.  

"Ja radim specifično...Radim i kad spavam... To je, valjda, zato što volim svoj posao. Valjda sam od te silne ljubavi postao i deformisan. Nema razgovora koji počne na bilo koju temu, a da ga ja ne nateram, oko sredine, na arhitekturu", rekao je između ostalog.  

A na pitanje kako radi, odgovorio je: "Mogu vam reći, kad vidim prazan list hartije i problem koji treba da rešim, da se u tom času oduzemem! Tada mi se učini da nikada neću moći ništa da uradim. Tada sam očajan, nemam apetit, pušim kao konjm gušim se, svašta se dešava... Kada nađem rešenje, meni se zdravstveno stanje popravi. Tada sam us tanju da radim i po četrdeset sati u 24 i to sa beskrajnim zadovoljhstvom..." 

Komentari (0)

Srbija