Društvo

Tamara Vučić otvorila manifestaciju Svet žena

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

07:58

Tamara Vučić otvorila manifestaciju Svet žena
Tamara Vučić otvorila manifestaciju Svet žena - Copyright Tanjug/Mirjana Čvorić Gubelić

veličina teksta

Aa Aa

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić svečano je otvorila manifestaciju "Svet žena" koja se održava u Loznici.

Govoreći o priredbi posvećenoj ženama, koja se tokom meseca marta organizuje u ovom gradu sa ciljem promovisanja i afirmisanje stvaralaštva žena u različitim oblastima, Tamara Vučić je na sinoćnjoj svečanosti istakla da svet žena nije nikakav izolovani svet, odvojen, nezavistan ili svet koji se suprotstavlja nekom muškom svetu kao da se radi o borbi za prevlast ili dominaciju, već da je to jedan komplementaran dopunjujući deo u svetu koji, kako je istakla, poznajemo, koji ga nadograđuje kako bi bogatstvo različitosti pokazalo svu svoju lepotu.

Ona je podsetila da je pre nekoliko dana učestvovala na diplomatskom forumu u Antaliji u Turskoj, gde su se učesnici bavili sličnom temom.

Na tom skupu, kako je naglasila, moglo se zaključiti koliko su tri imenice, žene, mir i sigurnost, koje su i bile glavna tema skupa, zapravo bliske, a koliko su baš one često nepravedno i zanemarene.

Tamara Vučić podsetila je prisutne na reči Mahatme Gandija koji je kazao:  

"Nazvati ženu slabijim polom je kleveta; to je muškarčeva nepravda prema ženi. Ako se pod snagom misli sila, onda zaista, žena je manje nasilna nego muškarac. Ako se pod snagom misli moralna snaga, onda je žene nemerljivo superiornija. Zar nema bolju intuiciju, zar se ne žrtvuje više, zar nije izdržljivija, zar nema veću hrabrost? Bez nje, muškarac ne bi mogao biti. Ako je nenasilje zakon našeg bića, budućnost je sa ženom".

Ona je kazala da su najlepše stihove i najlepše reči divljenja i poštovanja o ženama napisali upravo muškarci, prepoznajući žensku snagu i energiju, ali i ceneći ženski doprinos svetu kakav poznajemo.

Tanjug/Mirjana Čvorić Gubelić

 

Tamara Vučić je podsetila da je taj doprinos kroz istoriju često ostao nepriznat ili nedovoljno cenjen, navodeći kao primer Milevu Marić Ajnštajn. 

Ona je ukazala da žene kroz istoriju često nisu dobijale prostor da prikažu svoj talenat i svoju kreativnost, ponekad su zbog toga bivale osuđivane, a neretko nazivane i različitim pogrdnim imenima.

Podsetila je da se prvom novinarkom kod nas smatra dama simboličnog prezimena, Marija Maga Magazinović, prva bibliotekarka, ali i prva žena koja je u tadašnje tradicionalno i patrijarhalno društvo dovela moderni balet. 

Navodeći njene vrline, prva dama Srbije se zapitala koliko je hrabrosti i snage trebalo da se upusti u jedno takvo putovanje. 

Spisku žena koje su menjale svet dodala je i Minu Karadžić, jednu od retko obrazovanih žena tog vremena, koja je sa svojim ocem putovala i pomagala mu u poslovnim aktivnostima.

Podsećajući na žene koje su se izborile za svoje mesto u svetu i u istoriji, Tamara Vučić je istakla da im je zajedničko obrazovanje, te da jedino obrazovanjem žene mogu dostići željenu poziciju sa koje mogu da da menjaju svet. 

Zato je mladim damama poručila da vredno upijaju znanja jer jedino tako mogu razvijati svoj talenat i svojoj kreativnosti dopustiti da poleti.

Pod tim se, kako je naglasila, ne podrzumeva samo formalno obrazovanje, nego upijanje znanja koje tako postaje igra u kojoj onaj koji sluša i pita postaje pobednik i u kojoj nema gubitnika.

Tamara Vučić je podsetila na mudost jednog čoveka koji je nedavno rekao da mnogo grešimo kad kažemo da iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena, jer ustvari, pored svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena. 

Tanjug/Mirjana Čvorić Gubelić

 

Ukazala je da to znači da moramo da menjamo prizmu kroz koju posmatramo svet oko sebe i dodala da su se neke stvari i pogledi toliko odomaćili, da ih više uopšte ne dovodimo u pitanje, a zapravo treba da bude suprotno, poput neutemeljenih shvatanja da je žena ženi neprijatelj.

Predstojeći praznik, Osmi mart, ne sme da bude dan u kojem treba od muškaraca nešto da očekujemo nego od sebe, a to, kako je naglasila, podrazumeva više solidarnosti, ne samo među ženama, već i među muškarcima i na tome treba da radimo ako želimo da gradimo bolji svet i bolji život za sve nas.

Solidarnost i zajedništvo - neka to bude poruka za sam kraj, zaključila je Tamara Vučić na otvaranju manifestacije Svet žena u Loznici.
 

Komentari (0)

Srbija