Društvo

TIKA donirala ambulantna vozila opštinama Bosilegrad i Bujanovac, a tri inkubatora Kikindi

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

13:16

TIKA donirala ambulantna vozila opštinama Bosilegrad i Bujanovac, a tri inkubatora Kikindi
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Turska Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je Kikindi tri inkubatora, dok je opštinama Bosilegrad i Bujanovac uručeno po ambulantno vozilo. Donacija je uručena na ceremoniji koju su organizovali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave a ambasada Turske u Srbiji.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović istakao je da će donacije opštinama Bosilegrad i Bujanovac omogućiti bržu, kvalitetniju i efikasniju žaštitu građanima, dok će inkubator u Kikindi poboljšati uslove lečenja za najmlađe stanovnike ovog grada.

"Verujemo da je ovo samo prva u nizu zajedničkih aktivnosti koji za cilj imaju poboljšanje životnih uslova svih naših građana, što državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem smatra svojim najvažnijim zadatkom. Srbija i Turska su istinksi prijateljske zemlje", izjavio je Martinović.

Martinović je napomenuo da je ovo prvi put da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uspostavlja saradnju sa Turskom.

"Kada sam se krajem prošle godine sa svojim saradnicima susreo sa ambasadorom Turske, zajedno smo zaključili da bilateralni odnosi naših zemalja su na najvišem nivou, što je pre svega rezultat uzajamnog poštovanja, razumevanja i ličnih prijateljskih odnosa između predsednika Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana", rekao je Martinović.

Ambasador Republike Turske u Republici Srbiji Hami Aksoj istakao je da Turska posebno pridaje važnost lokalnim samoupravama i dodao da saradnja sa njima donosi vidljive koristi u svakodnevnom životu lokalnog stanovništva.

"Za nas je izuzetno zadovoljstvo što će današnji projekti direktno uticati na poboljšanje kvaliteta života stanovnika Bosilegrada, Bujanovca i Kikinde. Siguran sam da će TIKA nastaviti da proširuje svoje projekte na dobrobit građana Srbije i da će nas dalje činiti ponosnim", ukazao je Aksoj.

 

On je naveo da je TIKA pristuna u Srbiji gotovo 15 godina, od potpisivanja protokola 2009. godine.

"TIKA je u Srbiji srpovela 363 projektne aktivnosti čija ukupna vrednost iznosi 40 miliona dolara. Ovi projekti obuhvataju veliki broj sekotra uključujući zdravstvo, obrazovanje, poljoprivredu, stočarstvo i infrastrukturu", objasnio je Aksoj.

Ambasador Turske je podsetio na izjavu predsednika Vučića u kojoj je naveo da Turska i Srbija doživljavaju svoje zlatno doba bilateralnih odnosa.

"Prošle godine obim naše bilateralne trgovine premašio je 2,2 milijarde dolara. Sprovodimo čvrste korake ka dostizanju cilja od 5 milijardi dolara. Turske investicije u Srbiji su u poslednjoj deceniji značajno porasle, sa milion dolara, na 400 miliona dolara", naveo je Aksoj.

Direktor TIKA za Balkan i Istočnu Evropu Muhamed Unal rekao je da je TiKA učestvovala u projektima renoriviranja bolnica, domova zdravlja, opremljanja laboratorija za medicinske analize, donacija vozila vozila hitne pomoći.

"Sa sanitetskim vozilom za transport pacijenata koje smo danas isporučili, biće omogućeno pružanje kvalitetnije i lakše zdravstvene usluge meštanima Bosilegrada i Bujanovca. Takođe u okviru smanjenja smrtnosti novorođenčadi obezbedili smo tri inkubatora sa grejačem na prenos i negu novorođenčadi za Opštu bolnicu u Kikindi", istakao je Unal.

Komentari (0)

Srbija