Društvo

Direktorka UNICEF-a za Srbiju: Mnogo urađeno za decu i mlade, ali dosta posla još ima

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2024

-

23:09

Direktorka UNICEF-a za Srbiju: Mnogo urađeno za decu i mlade, ali dosta posla još ima
Direktorka UNICEF-a za Srbiju: Mnogo urađeno za decu i mlade, ali dosta posla još ima - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka UNICEF-a za Srbiju Dejana Konstadinova ocenila je danas da je u Srbiji mnogo toga urađeno posebno u oblasti predškolskog obrazovanja i na unapređenju sistema za mentalno zdravlje i podršku mladima.

"Srbija je zaista na dobrom putu i mnogo toga je urađeno. Posebno možemo da istaknemo predškolsko obrazovanje gde su sva deca obuhvaćena i gde mogu da uče kroz igru", rekla je Kosatinova za Tanjug na Kopaonik biznis forumu. 

Prema njenim rečima, unapređen je sistem za mentalno zdravlje i podršku mladima - inkluzija u školama, kako bi svako dete moglo da uči, a odnosi se na podršku u ranim intervencijama usmerenim za prevazilaženje izazova dece sa smetnjama u razvoju, da bi im se na vreme omogućila podrška i da bi stigli vršnjake i nastavili školovanje. 

"Dosta toga je urađeno, ali imamo još dosta posla i zato je UNICEF tu da pruži podršku vladi i da radi zajedno sa drugim partnerima", rekla je ona i dodala da UNICEF daje ekspertizu kako bi se svi važni programi moderirali - programi koji mogu da opreme decu i roditelje mogućnostima za napredak.

Kontadinova je dodala da želi da naglasi prisutno siromaštvo dece.

"Iako je nekoliko značajnih mera urađeno, ostaje ono na što moramo da se fokusiramo, a to je da nijedno dete ne sme da bude izostavljeno, da svako dete dobije šansu da može da se opremi veštinama i znanjem, da može da napreduje u životu, da se školuje i da izabere životni put", rekla je Kostatinova za Tanjug na Kopaonik biznis forumu.

Dodala je da joj je važno da govori na KBF o onome što je važno za decu u Srbiji. Prema njenim rečima, postoji nekoliko značajnih kriza koje imaju veliki uticaj na decu u narednih 12 meseci. 
Podsetila je da je Unicefov centar za istraživanje Inočenti izdao je posebnu publikaciju koja ističe najznačajnije krize koje pogađaju decu. 

"Pre svega to su političke krize i konflikti, zatim uticaj dezinformacija i fragmentacije u ekonomiji koja utiče dodatno na osiromašavanje dece", rekla je ona i dodala da veliki uticaj na najmlađe imaju i tehnologije koje imaju i pozitivne i negativne uticaje.

Cilj UNICEF-a je da da podršku svemu gde je zabeležen napredak u Srbiji vezano za decu i mlade, da učvrsti sistem, ali isto tako da osnaži mlade da u saradnji sa drugima mogu da obezbede i daju doprinos. 

"Posebno nam je značila saradnja privatnog sektora, posebno biznis zajednice koja sve vreme pomaže sve što radimo i daje značajan doprinos", rekla je ona.
 

Komentari (0)

Srbija