Društvo

Grujičić: Arhivi svih zdravstvenih institucija biće povezani u jedan sistem

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2024

-

18:21

Grujičić: Arhivi svih zdravstvenih institucija biće povezani u jedan sistem
Grujičić: Arhivi svih zdravstvenih institucija biće povezani u jedan sistem - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zdravstva Danica Grujičič izjavila je danas da je donošenje Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva omogućilo povezivanje arhiva svih zdravstvenih institucija u jedinstven sistem podataka i uspostavljanje kartona koje mora biti gotovo do 1. januara sledeće godine.

"Ono što je najvažnije, svaki građanin u Srbiji će imati zdravstveni broj, ime i prezime znaće samo njegov lekar i oni ljudi koji su neposredno uključeni u lečenje. Zdravstveni sistem će biti intranet, tako da sa kompjutera sa kojim se uključujete u zdravstveni sistem nećete morati da imate nikakve druge programe kako bi svi podaci bili apsolutno zaštićeni", rekla je Grujičić na predstavljanju 16. izdanja Sive knjige NALED-a u Palati Srbija.

Ona se zahvalila Ministarstvu za nauku i inovacije, kao i ministru informatike i telekomunikacija, koji su dali veliku podršku i potpuno razumeli potrebu da se digitalizacijom skrati put od pacijenta do lekara. Kako je rekla, kada je zamišljala medicinu, nije ni pomišljala da će veliki deo vremena trošiti upravo na administrativne poslove.

"Nijedan lekar ne želi da svoje dragoceno vreme troši na takve poslove koje ga odvlače od pacijenta, od lečenja, pružanja medicinske pomoći i razgovora s bolesnicima. Zato je jedan od prvih koraka Ministarstva zdravlja u ovom sazivu bio upravo osnivanje sektora za digitalizaciju i projekti koji sada već daju rezultate", poručila je ministarka.

Dodala je da je tim Ministarstva zdravlja vredno radio, što, kako smatra, prepoznaju i kolege i pacijenti.

"Na tom putu prvo je trebalo doneti Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, na kome je insistirao, moram reći, posebno ministar Mihailo Jovanović", rekla je ministarka.

Komentari (0)

Srbija