Društvo

Protest ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu: Građani razvalili ogradu, na licu mesta i policija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/03/2024

-

14:18

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Ispred novosadskog Centra za socijalni rad, a u čijem se dvorištu nalazi i Sigurna dečja kuća u toku je protest određenog broja građana koji podržavaju Novosađanku Anu Mihaljicu, koja tvrdi da joj je troje dece neosnovano oduzeto.

Ispred Sigurne dečje kuće nalazi se oko pedesetak ljudi koji su u jednom trenutku razvalili ogradu, dok grupa od desetak policajaca sprečava pokušaj upada. Kako javlja reporter Euronews Srbija, oni pozivaju da se deca puste napolje jer "policija ne radi po zakonu".

Euronews/Petar Alimpjević

Majka doziva decu ispred Sigurne kuće

Demonstranti nose ikone i tamjan i pozivaju da se ostane do daljnjeg, a među njima je i bivša narodna poslanica poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda" Jelena Pavlović. Ona je rekla da majka decu nije videla od 19. decembra.

Troje maloletnika od tri, šest i deset godina smešteni su u Sigurnu dečiju kuću još polovinom novembra zbog "zanemarivanja" i "potencijalnog nasilja u porodici". Centar za socijalni rad kaže da je u ovom slučaju utvrđeno da roditelj "grubo zanemaruje svoje roditeljske dužnosti".  

"To se ogleda u nemaru da se obezbede adekvatni životni uslovi, a u okviru razumno raspoloživih sredstava porodice i to u sledećim oblastima: zdravlja (higijenskog zapuštanja, nevakcinisanja dece po obaveznom kalendaru vakcinacije, nepostupanje u skladu sa preporukama lekara) ostavljanje dece bez nadzora, obrazovanja (nepohađanje obaveznog predškolskog programa u cilju socijalizacije dece i pripreme za školu) emocionalnog razvoja, ishrane, smeštaja (potpuno nehigijenski uslovi u kojima i najmanji požar predstavlja opasnost po opštu bezbednost dece), što narušava, ili može sa velikom verovatnoćom narušiti dečiji fizički, mentalni, duhovni, moralni ili društveni razvoj", navodi se u saopštenju Centra.

Međutim, advokat, majka i građani koji protestuju smatraju da Centar ovim krši propise i da nije bilo osnova za oduzimanje dece.

 

Komentari (0)

Srbija