Društvo

Ministar Jovanović: Predsedavanje Globalnim partnerstvom za AI veliko priznanje za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2024

-

15:39

Ministar Jovanović: Predsedavanje Globalnim partnerstvom za AI veliko priznanje za Srbiju
Ministar Jovanović: Predsedavanje Globalnim partnerstvom za AI veliko priznanje za Srbiju - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da za Srbiju predstavlja veliko priznanje što će naredne tri godine predsedavati Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI), udruženjem koje okuplja zemlje vodeće u svetu na polju veštačke inteligencije.

"To znači da će u naredne tri godine Srbija biti epicentar svetskih dešavanja kada su u pitanju veštačka inteligencija. Prve i treće godine smo pomoćni predsedavajući, a 2025. ćemo biti glavni predsedavajući, što znači da će ceo svet praktično doći u Srbiju i da ćemo biti na izvoru trendova kada su u pitanju razvoj veštačke inteligencije", rekao je Jovanović za Tanjug.

Istakao je da je to veliko priznanje za Srbiju, za sve ono što je do sada urađeno sa digitalizacijom i sa razvojem nauke i tehnologije i sa razvojem veštačke inteligencije.

"Imamo priliku da, prateći te svetske trendove, dodatno napredujemo i ostvarimo sve ciljeve, pogotovo iz programa Srbija 2027. I da još više napredujemo kao regionalni lider u razvoju nauke i tehnologije", poručio je Jovanović.

Podsetio je da je GPAI udruženje koje teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno, osnovano 2020. godine, na incijativu predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa.

Dodao je da je Srbija primljena pre godinu dana i po dana, na inicijativu premijerke Ane Brnabić, kao jedna od 29 članica, a među najznačajnijim članovima istakao je SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indiju, Japan, Južnu Koreju, Francusku Nemačku i druge zemlje.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji i otvorio ga je premijer Indije Narendra Modi u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz celog sveta. Republika Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sledećeg Samita, koji bi se održao u Beogradu.

Komentari (0)

Srbija