Društvo

Dobrili Vasiljević Smiljanić odato priznanje za životno delo, od 2025. njeno ime nosiće nagrada

Komentari

Autor: FoNet

08/03/2024

-

21:51

Dobrili Vasiljević Smiljanić odato priznanje za životno delo, od 2025. njeno ime nosiće nagrada
Dobrili Vasiljević Smiljanić odato priznanje za životno delo, od 2025. njeno ime nosiće nagrada - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji ustanovila je od ove godine nagradu "Dobrila", nazvanu po Dobrili Vasiljević Smiljanić, ženi koja je prepoznala važnost zanata pletilja iz zlatiborskog sela Sirogojno, a priznanje je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre uručio njenim unucima Dunji i Grigoriju Smiljaniću.

Žiofre je, na svečanosti u Etnografskom muzeju, istakao da će prvi laureat ove nagrade biti poznat 2025. godine, a da se večeras odaje priznanje za životno delo Dobrili Vasiljević Smiljanić zbog njenog truda da osnaži i emancipuje žene iz seoskih sredina.

"Nagrada će se dodeljivati svake godine pojedincima, organizacijama i institucijama za njihov doprinos definisanju i podržavanju emancipatorskih praksi u zajednicama i osnaživanju žena", dodao je Žiofre.

"Nagrada nosi ime po Dobrili Vasiljević Smiljanić, koja je prepoznala osnažujući potencijal tradicionalno ženske veštine pletenja u selu Sirogojno, žene koja je svoj radni vek posvetila osvajanju ekonomske i društvene jednakosti žena u ruralnim oblastima Zlatibora, da zarade penziju i obrazuju svoju decu", istakao je Žiofre.

Žiofre je rekao da se raduje poseti Sirogojnu i Starom selu na proleće, kao i da će sa radošću monografiju o Dobrili, koja je prevedena na engleski jezik, pokloniti muzeju.

Ministarka kulture Maja Gojković rekla je da je ovo veče posvećeno osobi koja je još u vreme 60-ih godina prošlog veka u Srbiji mnogo uradila za žene u seoskim područjima i za žensko preduzetništvo kakvim ga danas poznajemo.

"Ovo je priča o Dobrili Smiljanić, ženi zaslužnoj što je čitav svet čuo za malo srpsko selo Sirogojno u Zlatiborskom okrugu i veličanstvene modne kreacije koje su stvorile spretne i vredne ruke tamošnjih seoskih pletilja", rekla je Gojković. 

"Ova svečanost, upriličena upravo u muzeju koji čuva naše bogato etnografsko nasleđe, samo je malo vraćanje duga heroini koja je ostavila neizbrisiv trag u očuvanju kulturnog nasleđa i negovanju starih zanata i dala neizmeran doprinos ekonomskom osnaživanju žena i ostvarivanju principa rodne ravnopravnosti, obezbeđujući da svaka od pletilja dobije nacionalnu penziju", dodala je Gojković.

Direktorka Muzeja na otvorenom "Staro selo Sirogojno" Svetlana Ćaldović rekla je da su Dobrila Smiljanić i njene pletilje, kao i Sirogojno, ušle u istoriju srpskog naroda i države.

Komentari (0)

Srbija