Društvo

PKS najavila formiranje radne grupe: Obučavaćemo žene i devojčice za sajber bezbednost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/03/2024

-

09:01

PKS najavila formiranje radne grupe: Obučavaćemo žene i devojčice za sajber bezbednost
PKS najavila formiranje radne grupe: Obučavaćemo žene i devojčice za sajber bezbednost - Copyright Goran Zlatković

veličina teksta

Aa Aa

U Privrednoj Komori Srbije pred publikom od oko 40 predstavnika univerzitetskih tehničkih fakulteta, kritične infrastrukture, poslodavaca iz informacionih tehnologija i povezanih udruženja, uključujući studentske grupe, juče je održan Okrugli sto Sajber putevi za žene.

Ovom prilikom je Privredna Komora Srbije zajedno sa Sajber Putevima za žene, aktivnošću Agencije za Međunarodni Razvoj Sjedinjenih Američkih Država i programa Digitalizacije i Otpornosti Kritične Infrastrukture (CIDR) — najavila formiranje višegodišnje radne grupe koja će razvijati profesionalne i akademske puteve za ulazak žena i devojčica u sajber bezbednosnu profesiju.

Prezentacija je obuhvatila rezultate istraživanja, kao i preporuke CIDR-a, u okviru kojih su opisani faktori koji doprinose dominaciji muškaraca u polju sajber bezbednosti. Ti faktori uključuju, odluke i pritiske tokom detinjstva koji odvlače devojčice od obrazovanja fokusiranog na tehnologiju, kao i radne norme i okolnosti koje diskriminišu žene. Prema Republičkom Zavodu za Statistiku Srbije, Srbija se suočava sa sve većom potražnjom za stručnjacima za sajber bezbednost, kao i sa nedostatkom žena u ovoj profesiji. Na primer, 2022. godine žene su činile samo 30,7 procenata studenata u postsekundarnim oblastima obrazovanja za informacione i komunikacione tehnologije.

"Ohrabrivanje devojčica i žena ka karijerama u sajber bezbednosti moglo bi značajno pomoći Srbiji da ispuni svoju rastuću potrebu za stručnjacima za sajber bezbednost", rekla je Naida Zečević-Bean, Direktorka Kancelarije za Demokratski i Ekonomski Rast, USAID Srbija. "Nadamo se da će Radna Grupa za Sajber Puteve pomoći Srbiji da to postigne — okupljajući znanje i iskustvo relevantnih preduzeća, akademskih institucija i vladinih agencija".

Goran Zlatković

 

 

Osim pregleda istraživanja i diskusije o potrebama tržišta rada u sajber bezbednosti, Okrugli sto Sajber putevi za žene uticao je na regrutovanje članova radne grupe i budućih partnera u razvoju radne snage za oblasti sajber bezbednosti.

Radna grupa će se sastajati kao celina i u podgrupama kako bi se bavila razvojem kurikuluma za sajber bezbednost i programima mentorskog rada, kao i temama kao što su sociokulturni faktori koji utiču na zapošljavanje žena u sajber bezbednosti, potrebe poslodavaca za informacionom bezbednošću.

"Imamo veliku priliku da razvijemo buduće talente u sajber bezbednosti otvaranjem karijernog polja za one čiji su talenti nedovoljno iskorišćeni", rekla je Sanja Kekić, Menadžerka Sajber Puteva za žene. "Povećanjem broja žena i devojčica u obrazovnim institucijama i profesiji sajber bezbednosti, ispunićemo buduće potrebe preduzeća, vlade i kritične infrastrukture i pomoći ćemo da se osiguraju naše osnovne usluge od sajber napada"

Goran Zlatković

 

Program CIDR-a USAID-a sarađuje sa partnerskim zemljama u Istočnoj Evropi kako bi ubrzao razvoj radne snage za sajber bezbednost, osnažio organizacije da identifikuju i reaguju na sajber bezbednosne pretnje, jačao upravljanje sajber bezbednošću i olakšao deljenje informacija o sajber pretnjama.

Komentari (0)

Srbija