Društvo

Ministarka Popović u Smederevu razgovarala sa predstavnicima pravosudnih organa

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

17:00

Ministarka Popović u Smederevu razgovarala sa predstavnicima pravosudnih organa
Ministarka Popović u Smederevu razgovarala sa predstavnicima pravosudnih organa - Copyright Ministarstvo pravde/Zoran Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka pravde Maja Popović boravila je u radnoj poseti Smederevu, gde se sastala sa predstavnicima pravosudnih organa, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Tokom razgovora, Popović je istakla posvećenost Ministarstva pravde i Vlade Srbije maksimalnom unapređenju uslova rada pravosudnih organa. Ona je naglasila važnost efikasnog i odgovornog postupanja nosilaca pravosudnih funcija, u cilju jačanja pravne sigurnosti i veće dostupnosti pravde građanima. Popović je izjavila da se kroz uvid u stanje objekata mogu najbolje sagledati stvarne potrebe organa koji u njima obavljaju svoje nadležnosti.

Predstavnici sudova i javnih tužilaštava upoznali su ministarku sa postojećim smeštajnim kapacitetima i potrebama za poboljšanje uslova rada. Oni su iskazali zahvalnost Ministarstvu pravde na veoma dobroj saradnji i razumevanju njihovih aktuelnih potreba.

Ministarstvo pravde/Zoran Nikolić

 

Nakon sastanka sa predstavnicima pravosudnih organa, ministarka pravde Maja Popović i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević posetili su Okružni zatvor u Smederevu.

Ministarka Popović je prvi ministar pravde koji je u periodu od preko pola veka posetila zatvor u ovom gradu.

Zatvor je projektovan za smeštaj 108 lica lišenih slobode i predstavlja ustanovu poluotvorenog tipa za izdržavanja kazne zatvora do godinu dana. U sklopu objekta nalazi se i odeljenje za izvršenje mere pritvora. Ministarka se upoznala sa smeštajnim kapacitetima i uslovima u kojim borave osuđena lica.

Tokom posete zatvoru, ona je obišla i ekonomiju ovog zavoda, koja je, angažovanjem uprave Okružnog zatvora, postala jedinstveno poljoprivredno dobro u Srbiji. Ekonomija Okružnog zatvora u Smederevu prostire se na površini od skoro 2 hektara i na njoj se proizvodi hrana za potrebe lica lišenih slobode, dok se višak proizvoda sa zatvorskih plantaža plasira na domaće i inostrano tržište.

Okružni zatvor u Smederevu registrovan je i za proizvodnju i prodaju alkoholnih destilata. Redovan je učesnik raznih sajmova na teritoriji Srbije zemlje.

Na ekonomiji su, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, radno angažovana i osuđena lica, koja se na taj način osposobljavaju za poslove kojima će moći da se bave po isteku kazne, čime se doprinosi njihovoj resocijalizaciji.

Komentari (0)

Srbija