Društvo

Školama stigao dopis Ministarstva prosvete: Za povratak u školske klupe preporučuje se vakcinacija đaka i nastavnika

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

06/08/2021

-

13:59

Školama stigao dopis Ministarstva prosvete: Za povratak u školske klupe preporučuje se vakcinacija đaka i nastavnika
Školama stigao dopis Ministarstva prosvete: Za povratak u školske klupe preporučuje se vakcinacija đaka i nastavnika - Copyright Profimedia, Promo

veličina teksta

Aa Aa

Kako bi nastava od 1. septembra krenula neposredno u školi, Ministarstvo prosvete uputilo je svim direktorima osnovnih i srednjih škola dopis u kome se preporučuje da se učenici stariji od 12 godina vakcinišu protiv kovida 19, ali i nastavnici koji to nisu učinili do sada. 

U dopisu se navodi da je Krizni štab za suzbijanje kovida 19, na 82. sednici održanoj 28. jula doneo zaključak na osnovu koga Ministarstvo prosvete "školama snažno preporučuje da se učenici stariji od 12 godina vakcinišu protiv kovida 19 u skladu sa aktuelnim Stručno- metodološkim uputstvom za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije 
protiv kovida 19 Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Napominju da organizacija obrazovno-vaspitnog rada neposredno u školi u najvećoj meri zavisi od aktuelne epidemiološke situacije, jer je bezbednost i zaštita zdravlja učenika i zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja jedan od ključnih prioriteta Ministarstva.

Zahvaljuju se i svim zaposlenima u ustanovama obrazovanja i vaspitanja koji su uvažili preporuke nadležnih institucija da se vakcinišu i na taj način dali svoj doprinos stvaranju bezbednih uslova za normalizaciju obrazovno-vaspitnog rada.

"Preporučujemo i svim onima koji to do sada nisu uradili da se vakcinišu u narednom periodu, jer time daju doprinos kako ličnoj sigurnosti i zaštiti od epidemije, tako i zaštiti svih ostalih učenika u obrazovno-vaspitnom radu", kažu u Ministarstvu prosvete. 

Vakcinisano 3.678 tinejdžera

Prema podacima Instituta Batut, u koje je Euronews Srbija imao uvid, u starosnoj grupi do 17 godina vakcinisano je samo 3.678 tinejdžera, zaključno sa 4. avgustom. Deca od 12 do 18 godina, na preporuku pedijatra,  mogu da prime Fajzer vakcinu. 

Direktor Osnovne škole "Pavle Savić" u Mirijevu Milan Krstić kaže da im je stiglo obaveštenje Ministarstva prosvete, ali da su zaposleni na odmoru i da će ih informirati o dopisu na sednici nastavničkog veća koja je zakazana za drugu polovinu avgusta (neke škole 16. avgusta, neke 23. avgusta).

"Sada su nam ljudi na odmoru i kada se okupimo na prvoj sednici nastavničkog veća pročitaćemo dopis, a razredne starešine će proslediti roditeljima", rekao je on za Euronews Srbija.

Navodi da su se i nastavnici i učenici uželeli škole i neposredne nastave, da je nezamenjiv nastavnik kao predavač i štampani udžbenik za učenika osnovne škole. 

"Takođe, ništa ne može da nadomesti druženje đaka u školi i kada su skupa zajedno. Treba tome težiti i što pre stvoriti uslove da se nastava obavlja u školi", rekao je Krstić.

 

Komentari (0)

Srbija