Društvo

Konov predlog podelio javnost - Ružić: Napravićemo analizu, škole: Razdvajanje učenika neizvodljivo

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

06/08/2021

-

16:35

Konov predlog podelio javnost - Ružić: Napravićemo analizu, škole: Razdvajanje učenika neizvodljivo
Konov predlog podelio javnost - Ružić: Napravićemo analizu, škole: Razdvajanje učenika neizvodljivo - Copyright Tanjug, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da će odluci o modelu nastave u narednoj školskoj godini prethoditi temeljne analize epidemiološke situacije u državi što se tiče virusa korona, da li postoji rizik po zdravlje dece, ali i svih zaposlenih u obrazovno-vaspitnom sistemu.

Međutim, ministar nije prokomentarisao predlog epidemiologa Predraga Kona da se razdvajaju vakcinisana i nevakcinisana deca starija od 12 godina, odnosna da u narednoj školskoj godini vakcinisani učenici prate nastavu direktno u školi, a nevakcinisani onlajn.

Ružić je, u pisanoj izjavi medijima, naveo da će se analizirati broj zaraženih virusom korona, vakcinisanih na nivou svake lokalne samouprave, odnosno obrazovnih ustanova i da će uskoro  članovima Kriznog štaba predložiti model nastave.

Dodao je da do početka školske godine nije ostalo puno dana, a da će na odluku o modelu nastave najviše uticati epidemiološka situacija u državi, koja u velikoj meri zavisi od broja vakcinisanih građana.

Dok se ministar ne izjašnjava o predloženom rešenju nastave za narednu školsku godinu jednog od članova Kriznog štaba, predstavnici prosvetnih sindikata ali i direktori škola jedinstveni su u stavu da je razdvajanje učenika neizvodljivo. 

Razdvajanje učenika neizvodljivo

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže za Euronews Srbija da je razdvajanje učenika ne samo neizvodljivo, več i protivzakonito. 

"Mi znamo šta kaže zakon - obrazovanje mora da bude jednako za sve. Mislim da je to neizvodljivo i da je izjava o razdvajanju učenika data u svrhu kampanje za vakcinaciju. Međutim, po meni je to pogrešna kampanja", rekla je Janković i dodala da se na taj način pravi dodatni pritisak na roditelje.

Da je u praksi teško izvodljiv predlog epidemiologa Predraga Kona o razdvajanju vakcinisane i nevakcinisane dece govori i podatak da u Srbiji u osnovnim i srednjim školama ima oko 850.000 učenika, a prema podacima Instituta Batut vakcinisano je samo 3.678 tinejdžera, zaključno sa 4. avgustom.

profimedia

Do sada vakcinisano manje od 4.000 učenika

Direktor zemunske gimnazije Miloš Bjelanović kaže za Euronews Srbija da ta škola ima oko 1.300 učenika, a da je vakcinisano svega desetak đaka.

"Ne verujem da je kod mene vakcinisano više od desetak učenika, a ima ih 1.300", naveo je on i dodao da su dobili dopis Ministarstva prosvete u kome se preporučuje vakcinacija učenika, ali i nastavnika koji nisu primili cepivo. Kaže da je dopis prosleđen svim zaposlenim u kolektivu, a da će razredne starešine proslediti roditeljima i učenicima.

Vakcinacija dece neće biti lak zadatak

Međutim, da vakcinacija dece starije od 12 godina neće biti lak zadatak pokazuje i iskustvo Doma zdravlja u Nišu. Pedijatri su iskoristili zatišje epidemije i tokom juna i jula pozivali roditelje da im se deca vakcinišu. 

"Naši pedijatri su pozvali više od 5.000 roditelja dece starije od 12 godina. Oni vode tu decu od rođenja i roditelji imaju veliko poverenje u njih. Bez obzira na to, odziv je bio veoma slab. Nismo vakcinisali ni 1.000 dece, što je mali broj. Odgovor je uvek 'sačekaćemo još malo, nije trenutak, nećemo na našoj deci da se ispituje vakcina'. Zapanjen sam reakcijom ljudi",  rekao je za Euronews Srbija direktor Doma zdravlja Niš dr Milorad Jerkan.

Da će biti slab odziv dece na vakcinaciju moglo se i pretpostaviti, jer je mali broj vakcinisanih i među njihovim roditeljima. Prema podacima Instituta Batut u starosnoj grupi od 25 do 49 dodina vakcinisano je 34,29 odsto ljudi, ili tek nešto više od jedne trećine.  

Kon: Razdvajanje dece jedino logično rešenje

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Predrag Kon izjavio je da je jedino logično rešenje za početak školske godine odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina.

"Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi", rekao je on i dodao da "gotovo uopšte da nema vakcinisane dece starije od 12 godina, iako je to preporuka".

"Kao epidemiolog tvrdim, i to je živa istina - pravljenje kolektiva u kom se mešaju vakcinisani i nevakcinisani virusu praktično ostavlja motor da živi koliko god hoće. Ali odluku mora da donese Ministarstvo prosvete. Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih", naveo je Kon za Kurir.

Komentari (0)

Srbija