Društvo

Vremenska prognoza za vikend: Danas nas čeka pravo proleće, ali u nedelju se spremite za preokret

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2024

-

07:42

Vremenska prognoza za vikend: Danas nas čeka pravo proleće, ali u nedelju se spremite za preokret
Vremenska prognoza za vikend: Danas nas čeka pravo proleće, ali u nedelju se spremite za preokret - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Početak proleća jedno je od najnestabilnijih perioda godine. Česti prodori hladnog vazduha sa severa donose nam promenljivo vreme. Topli i sunčani dani često budu zamenjeni oblacima, kišom, ali i intenzivnim padom temperature, ponekad i za više od 10 stepeni.

Pravo prolećno vreme obeležiće dane vikenda, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. Južni i jugozapadni vetar danas nam donosi veoma toplu vazdušnu masu, a temperatura će se u većini mesta kretati iznad 20 stepeni.

U Beogradu i zapadnim predelima na kratko se očekuje i do 24 stepena uz dosta sunčanih perioda. Tokom celog dana vreme ostaje vedro i sunčano, međutim tokom noći dolazi do postepenog naoblačenja.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

U nedelju ćemo biti pod direktnim uticajem ciklona koji se postepeno premešta preko centralne Evrope, a koji će zahvatiti naše predele već u ranim jutarnjim satima. Drugi dan vikenda donosi nam nagli pad temperature, lokalno i za više od 10 stepeni, a zahlađenje će biti praćeno jakim vetrom i kišom, ističe Gojković.

Zbog naglog zahlađenja ponegde će i zagrmeti, a na planinama će ponovo padati sneg. Tako će u Vojvodini i centralnoj Srbiji temperatura tokom celog dana biti oko osam stepeni, dok u južnim predelima ostaje malo toplije, lokalno i do 17 stepeni. Intenzivnije padavine prognoziraju se za večernje sate.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prognostički modeli za celu sledeću nedelje najavljuju nestabilno vreme. Uslova za padavine biće skoro svakodnevno, ali će kiša biti lokalnog karaktera. Iako će vreme biti veoma promenljivo južni vetar nam donosi toplu vazdušnu masu sa Mediterana, te će već od utorka temperatura ponovo biti oko 20 stepeni.  

Poslednje dane marta obeležiće toplo, ali nestabilno vreme, a dugoročni prognostički modeli najavljuju da se topli talas nastavlja i u aprilu.

Temperatura će se kretati za oko tri stepena iznad proseka, što znači da živa u termometru tokom dana uglavnom neće ići ispod 20 stepeni.

Komentari (0)

Srbija