Društvo

Od izjave o Vlasima do politizacije i izvinjenja - Cmolić: "Nije mi bila namera da uvredim naše nacionalne manjine"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/04/2024

-

14:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U razgovoru za televiziju "Informer" tokom kojeg je opisivao jezive detalje, odnosno način na koji je ubijena dvogodišnja Danka Ilić, načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić je, između ostalog, govorio i o profilu ličnosti osumnjičenih. On je tom prilikom rekao da kod njih ne postoji empatija, da im je IQ mnogo nizak, ali je onda celu priču priveo kraju rečima da je nama "to podneblje čudno zbog narečja i govora", te je dao sledeći zaključak: "Vlasi su".

Ovakvo poimanje vlaške nacionalne manjine dovelo je do toga da ga je među prvima osudila poverinca za ravnopravnost Brankica Janković koja je rekla da je isticanje nacionalne i etničke pripadnosti otkrivljenih za ubistvo dvogodišnje devojčice, kao i pripisivanje negativnih karakteristika i sklonosti ka nedozvoljenom ponašanju svim Vlasima,  zabranjeno zakonom i stigmatizujuće za sve pripadnike vlaške nacionalne manjine.

Nacionalni savet Vlaha vrlo brzo se oglasio saopštenjem u kojem je podsetio medije, ali i one koji su davali ovakve izjave, da su Vlasi pripadnici policije, tužilaštva, sudskih organa, izvršne vlasti, te da kada govore o njima, govore o svojoj državi.

Udruženje građana "Borani se pitaju" već je na samom početku priče tražilo javno izvinjenje načelnika UKP-a, dok su brojni pojedinci iz istočne Srbije, odnosno pripadnici vlaške nacionalne manjine žestoko kritikovali ovakvu izjavu.

Čak se na konferenciji za novinare, ne pominjujući direktno načelnika UKP tim povodom oglasio i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić koji je rekao da svi koji govore o tom zločinu ne bi trebalo da stavljaju Vlahe koji žive na teritoriji Istočne Srbije u kontekst loših ljudi, podsećajući na činjenicu da u istočnoj Srbiji živi oko 25.000 Vlaha.

Nije dugo prošlo do politizacije

Priča je dospela i na politički teren, pa su tako reagovale i brojne stranke, među kojima su i poslanica SSP-a Irena Živković koja živi u Boru i koja je tražila izvinjenje.

Demokratska stranka osudila kako kaže, govor mrženje, te istakla da je direktno targetirana jedna čitava etnička zajednica iz istočne Srbije.

Pokret slobodnih građana otišao je korak dalje i od ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića zatražio smenu načelnika Cmolića, ali i da REM pokrene postupak protiv onih televizija na kojima su se davale ovakve izjave u kojima su sagovornici širili nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Međutim, danas se oglasio i predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Novica Janošević koji je apelovao na sve političke činioce u Srbiji da ne zloupotrebljavaju tragediju koja se desila u Boru.

"Poslednjih dana, nakon opisa tragičnog događaja od strane policijskih zvaničnika, pojedine političke partije u još jednom pokušaju prikupljanja jeftinih političkih poena, stavljaju se u navodnu zaštitu Vlaha. Postavlja se pitanje kako se sada setiše Vlaha?", naveo je Janošević i pozvao da se veruje državi i nosiocima najviših državnih funkcija.

On je u odgovoru političkim strankama istakao da se Nacioalni savet Vlaha nada da će policija profesionalno rasvetliti slučaj i da će počinioci biti maksimalno kažnjeni.

Cmolić: Nije bila namera

Tanjug/Sava Radovanović

 

Cela priča dobila je epilog juče popodne kada se konačno oglasio i Ninoslav Cmolić koji je rekao da nijednom rečju nije imao nameru da uvredi nikoga, a posebno ne pripadnike vlaške nacionalne manjine podsećajući na svoju karijeru.

"Kao policijski službenik, visoki oficir policije, koji je rukovodio akcijama rasvetljavanja najtežih i najsloženijih krivičnih dela, kao neko ko je završio srednju školu unutrašnjih poslova, Policijsku akademiju, i specijalističke studije na Pravnom fakultetu u Beogradu, kao istinski patriota i profesionalac, nijednom rečju nisam imao nameru da uvredim nikoga, a pogotovo ne naše nacionalne manjine", rekao je Cmolić za Tanjug.

Kako je istakao, najvažnija stvar, jeste lišenje slobode osumnjičenih za nestanak i teško ubistvo devojčice Danke Ilić.

Janković: Ako ste pogrešili sasvim je u redu izviniti se

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uvažila je javno izvinjenje načelnika Uprave kriminalističke policije Ninoslava Cmolića na račun vlaške nacionalne manjine u Srbiji, ali još jednom ponovila koliko je ta izjava bila štetna, nepotrebna i duboko uznemirujuća za naše sugrađane Vlahe.

"U redu je što se izvinio, to je časno i odgovorno, ja i verujem da nije bila namera da se neko uvredi, ali je svakako došlo do uvrede. Došlo je i do povrede propisa, a u krajnjem slučaju videli ste reakciju naših sugrađana Vlaha. Ako ste pogrešili sasvim je u redu izviniti se, ne treba dodavati dodatna objašnjenja", rekla je Janković u razgovoru za Euronews Srbija i dodala:

"Dobro je što je to objasnio šta je bio kontekst i da mu nije bila namera"

Euronews

Poverenica ističe da ovo pak, nije izolovan incident, te pomenula primer narodnog poslanika Branislava Nestorovića koji je nedavno stigmatizovao pripadnike romske nacionalne manjine.

"Svakom se može desiti da pogreši, ali nikako ne treba da ostane na tome da se taj neko ne izvini, posebno ako je nosilac javnih funkcija" dodaje Janković.

Kako je prethodno istakla, Cmolićeva izjava je bila "štetna, nepotrebna i duboko uznemirujuća" za sve Vlahe, a ujedno je i zabranjena Zakonom o zabrani diskriminacije.

"I u Pravilniku o ljudskim pravima u pružanju medijskih usluga se eksplicitno navodi da je u izveštavanju o krivičnom delu i drugom protivpravnom ponašanju zabranjeno isticati nacionalnu, etničku, rasnu ili drugu pripadnost ili orijentaciju i da je dozvoljeno takav podatak dati samo ako je važan za razumevanje situacije, događaja ili određenog krivičnog dela, što nikako nije u ovom slučaju. Ovde nema nikakvog značaja da li su počinioci pripadnici neke nacionalne manjine ili Srbi kao većinski narod, niti je bilo kakva generalizacija dobra".

Janković kaže da je bilo i mnogih drugih koji su gostovali po televizijama i takođe stavljali u kontekst ovog krivičnog dela vlašku nacionalnu manjinu i produbljivali predrasude.

"Stigmatizovali su Vlahe, pričali čak i o nekakvom postojanju vlaške magije... Dajte da se uozbiljimo. Mislim da nas je ovaj događaj sve duboko potresao, vreme je da se spusti lopta i nastavi sa poštovanjem etičkog kodeksa", zaključila je Janković u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija