Društvo

Da li će neki Rusi morati da napuste Srbiju zbog negativne bezbednosne procene?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2024

-

14:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog rata u Ukrajini, više hiljada Rusa novi dom pronašlo je u Srbiji. Međutim, pojedini među njima suočili su se sa pretnjom proterivanja iz zemlje zbog, kako im je saopšteno, negativne bezbednosne procene. Nedavno objavljen i tekst na RT-u na ruskom koji nagoveštava da bi moglo da bude još ovakvih slučajeva, što, kako se navodi, izaziva strah među ruskom dijasporom u Srbiji.   

Jedna od njih je i porodica Koposov koja je od 2019. Sankt Peterburg zamenila Sopotom. Posle pet godina bezbrižnog života, Eleni Koposov je zaprećeno proterivanje iz Srbije jer je "bezbednosno rizična osoba". Obrazloženje takvog akta nikada nije dobila, ali sumnja da je posledica potpisivanja antiratne peticije na početku rata u Ukrajini. 

Ipak, kako kaže, njena žalba je usvojena i produžen joj je privremeni boravak u Srbiji.

"Što se tiče rešenja gde je odbijen moj zahtev za stalnim nastanjenjem, to je još u čekanju i razmatranju. Suprug i deca su dobili stalno nastanjenje i to je velika sreća za nas, ali ja ne znam šta je sa mnom. Ovo je jedini dom koji imamo i ne želimo da se vratimo u Rusiju ni u kom slučaju", kaže ona.

Euronews

 

Međutim, opasnost koja je zaobišla porodicu Koposov, možda bi mogla da zapreti drugim ruskim državljanima u Srbiji. 

Prema pisanju RT-a na ruskom, srpske bezbednosne službe planiraju proterivanje pojedinih Rusa zbog navodnih kontakata sa srpskom opozicijom.  

Pjotr Nikitin iz Ruskog demokratskog društva, koje okuplja antiratne aktiviste koji se protive politici Vladimira Putina, kaže za Euronews Srbija da se zbog takvih natpisa ne osećaju prijatno.

"Naša poruka Srbiji i celom svetu je da Putin nije Rusija, da Putin ne predstavlja ruski narod, da je Putin uzurpator i da Putinov rat koji se vodi protiv Ukrajine se ne vodi u ime ruskog naroda. Ta poruka ne odgovara Putinu i moskovskoj vlasti i oni pokušavaju da je suzbijaju. Naručuju očigledno kod domaćih vlasti da učestvuju u zastrašivanju ruske dijaspore koja je pretežno opoziciona", rekao je on.

Šta kaže zakon?

Naime, prema Zakonu o strancima, bezbednosno rizičan je onaj stranac koji ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Srbije. 

Pravnici, međutim, naglašavaju da je problem često u tome što bezbednosne službe ne daju obrazloženje zašto je neko bezbednosno neprihvatljiv. Marko Štambuk iz Beogradskog cetnra za ljudska prava objašnjava da mnoge stvari i samim stranim državaljanima i dalje jesu nepoznanica.

"Imajući u vidu da se sadržina bezbednosnih procena ne saopštava stranim državljanima, kao ni njihovim pravnim zastupnicima, jer su označene određenim stepenom tajnosti, ne može se znati da li se iste temelje na osnovanim navodima i informacijama, ili tendencioznim, paušalnim i neobjektivnim zaključcima koji se izvode u cilju zloupotrebe iz nekih političkih razloga", objasnio je Štambuk.

Na upite Euronews Srbija da li naša zemlja namerava da protera pojedine ruske državljanje, kao i zbog čega bi određena lica bila bezbednosno rizična po nju, nismo dobili odgovor ni od policije ali ni od Bezbednosno-informativne agencije. Zbog toga i dalje ostaje nepoznanica koliko bi Rusa moglo da se suoči sa zahtevom da napusti našu zemlju.       

Komentari (0)

Srbija