Društvo

Počinje još jedna vrela nedelja, temperatura do 37 stepeni, RHMZ izdao upozorenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2021

-

07:51

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama je još jedana vrela i sparna nedelja, u kojoj će dominirati temperatura iznad 35 stepeni, sparina i suša. Danas se u Srbiji očekuje najviša dnevna temperatura od 32 do 37 stepeni Celzijusa.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog najavljenih visokih temperatura u južnim i istočnim kraljevima zemlje, od 34 do 37 stepeni Celzijusa.

U tom delu zemlje na snazi je narandžasti meteoalarm, dok je u ostatku Srbije zbog visokih temperatura proglašen žuti stepen upozorenja.

Do kraja nedelje - stabilno

Kako navodi meteorolog Euronews Srbija Milena Lazarević, Srbija se nalazi pod uticajem snažnog anticiklona, koji će danas i narednih pet dana sprečavati prodor vlage sa severozapada i juga. Tako će do kraja nedelje biće mirno i stabilno.

Prvi radni dan u nedelji obeležiće vedro nebo i dosta sunčanih sati. Po koja kap kiše moguća je samo na visokim planinama, usled lokalne nestabilnosti koja nastaje zbog same orografije terena.

Strujanje vazduha biće slabo, tako da je pred nama još jedan miran i tih dan u kome će duvati slab do umeren vetar severnog pravca.

Upravo će to severno strujanje, usloviti da u većini predela, tačnije, severnije od Kragujevca bude prijatnije nego juče.

Maksimalna dnevna biće u intervalu od 32 stepena na severu zemlje do 37 stepeni na jugu i jugoistoku gde će danas biti toplije nego juče.

Prognoza za naredne dane neće se mnogo menjati. Ostajemo pod uticajem afričke vreline koja će držati živu u termometru iznad 30 podeljka.

Kiša i pljuskovi biće vrlo retka pojava i biće rezervisani uglavnom za brdsko planinska područja.

Oprez zbog mogućih požara

Meteorolog Milena Lazarević upozorava na šumske i druge požare, kojih ovog leta, čini se, ima više nego ikad.

MUP

 

Požari najčešće nastaju zbog ljudi, ali i zbog vremenskih uslova.

Naime, nenamerno i nekontrolisano spaljivanje suve trave, korova, strnjika i niskog rastinja na poljoprivrednom zemljištu neki su od najčešćih uzročnika požara.

Danas i narednih dana vremenski uslovi biće povoljni za nastanak šumskih i drugih požara.

Vodite računa, i ukoliko primetite i najmanji požar najbolje je da što pre prijavite vatrogasnoj stanici.

Komentari (0)

Srbija