Društvo

Republički geodetski zavod objavio spisak "najboljih advokata": "To je kao kad bi vulkanizer ocenjivao rad lekara"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vasilija Antonijević

18/04/2024

-

19:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Spisak advokata sa najvećim brojem rešenih predmeta, kao i onih sa najvećim brojem odbijenih zahteva našao se na sajtu i društvenim mrežama Republičkog geodetskog zavoda. Dok se advokati oštro protive tim objavama, iz Republičkog geodetskog zavoda najavljuju da će to postati praksa svakog meseca. 

Rang lista uspešnosti, kako su je prvobitno nazvali u Republičkom geodetskom zavodu, pojavila se početkom meseca na sajtu ove institucije i njihovom nalogu na društvenoj mreži X. Advokatske komore ne gledaju blagonaklono na ovakvo rangiranje.

"To bi bilo isto kada bi vulkanizeri ili vodoinstalateri ocenjivali rad lekara. To je apsolutno neprihvatljivo i Advokatska komora će preduzeti korake da se to zaustavi", rekao je za Euronews Srbija Veljko Delibašić iz Advokatske komore Srbije.

Advokatsku komoru Srbije kontaktirali su advokati koji su se našli na listi sa najvećim brojem podnetih i odbijenih zahteva, kao i oni čija su se imena našla na listi advokata sa najvećim brojem rešenih predmeta.

Tanjug/Republički geodetski zavod/Odnosi s javnošću

 

"S druge strane, ovi koji su prikazani kao dobri, postupiće u skladu sa kodeksom profesionalne etike, ograđuju se od takvog postupanja Republičkog geodetskog zavoda, jer je nama strogo zabranjeno reklamiranje... Dakle oni treba da se bave svojim poslom, treba da ocenjuju svoj rad. Treba da građanima Srbije da objasne haos koji vlada u toj oblasti", dodao je Delibašić.

Postoje brojni problemi?

A u samom Geodetskom zavodu, prema navodima sindikata postoje problemi. Nakon što su ukazivali da su objave rukovodstva štetne, tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda, uputila su otvoreno pismo predsedniku Aleksandru Vučiću.

U njemu su istakli da je digitalizacija umesto da olakša otežala proces, a da se broj nerešenih predmeta se samo nagomilava. Navode, advokati su u tome postavljeni kao posrednici između građana i RGZ-a.

"Posebno nakon ovog zakona koji je prošle godine stupio na snagu gde je građanima onemogućen ulazak i dolazak na šaltere katastara došlo do toga da se sa tim podacima manipuliše. Broj predmeta koji je predavan putem šaltera bio je značajno veći nego ovaj koji sada ide preko advokatskih kancelarija. I naravno da su i sami advokati suočeni sa problematikom koja nije jednostavna i koja zahteva jedan stručni pristup, jednu ekspertizu koja je do izmena zakona rađena u okviru samog RGZ-a", rekao je za Euronews Srbija Nebojša Pejčinović iz sindikata "Nezavisnost".

RGZ je u svom saoštenju naveo da su izneti podaci statistički, a u odgovoru Advokatskoj komori Beograda RGZ naveli su da nisu očekivali optužbe za "kršenje zakona bez navođenja specifičnih članova". Osim advokata, na listama uspešnosti RGZ-a našli su se i javni beležnici, kao i geodetske organizacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija