Društvo

Mladenović: Zemljotres u Kladovu nije neubičajen, građani nemaju razloga za strah

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2024

-

12:37

Mladenović: Zemljotres u Kladovu nije neubičajen, građani nemaju razloga za strah
Mladenović: Zemljotres u Kladovu nije neubičajen, građani nemaju razloga za strah - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Seizmolog Ana Mladenović izjavila je povodom zemljotresa koji je jutros registrovan u regionu Kladova da zemljotresi u Srbiji nisu neuobičajeni i da građani nemaju razloga za brigu.

Prema njenim rečima, ovaj zemljotres nije nikakvo iznenađenje, jer se već od juna 2020. to područje aktiviralo, a poznato je da pripada sistemu raseda koji se prostire duž istočne Srbije i južnog dela Rumunije gde se veoma često dešavaju zemljotresi.

"Kod nas seizmička aktivnost je relativno slaba i upravo zbog toga i nemamo zemljotrese koji prevazilaze te magnitude često. Naravno, jednom u par godina možemo da ih očekujemo, ali oni nisu jaki pa s toga i nema razloga za brigu. Verujem da su ljudi koji su danas osetili zemljotres bili uznemireni, ali on nije mogao da napravi neku materijalnu štetu na objektima koji su zidani i nema razloga za brigu", rekla je ona za Tanjug.

Navodi da zemljotresi magnitude do šest stepeni ne mogu da izazovu materijalnu štetu na objektima koji su zidani po propisima o seizmičkoj gradnji, a to su objekti koji imaju armiranu betonsku konstrukciju.

"Međutim, na nekim pregradnim zidovima, objektima koji nisu građeni po propisima ili na nekim objektima u seoskim područjima građenim bez armirane betonske konstrukcije čak i ovakvi zemljotresi, koji imaju magnitudu od četiri, mogu da izazovu sitna oštećenja", navela je Mladenović.

Dodala je da u tom području možemo da očekujemo potrese, ali ne veće od 4,5 magnitude.

"Što se tiče drugih područja u Srbiji, možemo da očekujemo da će se dešavati zemljotresi, što je potpuno normalno, to je prirodna pojava, a najjaču magnutudu očekujemo u području centralnog dela Srbije gde postoje aktivni rasedi koji su sposobni da generišu zemljotrese do šest stepeni Rihterove skale", zaključila je ona.

Zemljotres magnitude 4,1 stepen Rihterove skale registrovan je jutros u 07.42 u regionu Kladova, objavio je Republički seizmološki zavod. O tome možete pročitati OVDE.

Teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na VI stepeni Merkalijeve skale.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija