Društvo

Slobodanu Miletiću, uhapšenom na Jarinju, određeno zadržavanje do 48 sati

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2024

-

15:54

Slobodanu Miletiću, uhapšenom na Jarinju, određeno zadržavanje do 48 sati
Slobodanu Miletiću, uhapšenom na Jarinju, određeno zadržavanje do 48 sati - Copyright Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Nakon ispitivanja u policijskoj stanici u južnom delu Kosovske Mitrovice, Slobodanu Miletiću iz Zvečana koji je danas uhapšen na administativnom prelazu Jarinje, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati.

Branilac Slobodana Miletića, advokatica Jelena Krivokapić, rekla je za RTS da ga policija tereti za četiri krivična dela - "udruživanje protiv ustavne delatanosti, ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom, napad na službeno lice i učešće na skupu na kojem se vrši krivično delo i huliganstvo”.

Optužbe su vezane za događaje krajem maja prošle godine u Zvečanu, kada je došlo do sukoba pripadnika Kfora i Srba okupljenih zbog nasilnog upada policije u zgradu opštine, kako bi sprovela predsednika opštine albanske nacionalnosti, izabranog mimo volje većinskog srpskog stanovništva.

Krivokapićeva je prenela da je Miletić tokom saslušanja negirao optužbe i tvrdnje policije.

Ona očekuje da će o daljoj meri prema uhapšenom Miletiću sutra odlučivati sud.

Srpska lista saopštila je danas da je na administativnom prelazu Jarinje uhapšen Slobodan Miletić, a da niko od članova njegove porodice nije upoznat sa razlozima njegovog hapšenja. 

Kako se navodi, to hapšenje je posledica sistematskog ugnjetavanja srpskog naroda i časnih Srba, a ujedno i poruka međunarodnoj zajednici od strane režima u Prištini, da će nastaviti sa progonom Srba ako ne usliše njegove želje i zahteve. 

Srpska lista ističe da očekuje reakciju međunarodnih predstavnika i hitno uključivanje Euleksa u ovaj slučaj, kako bi se garantovalo poštovanje prava gospodina Miletića i pretpostavka nevinosti.

"Zahtevamo njegovo puštanje na slobodu i pravo da se od lažnih optužbi brani sa slobode", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM: Miletić uhapšen uprkos garancijama EU i SAD iz decembra 2022. godine

Kancelarija za KiM saopštila je da je Slobodan Miletić iz Zvečana priveden danas na administrativnom prelazu Jarinje i određeno mu je zadržavanje, pod izgovorom da je učestvovao u protestima Srba na severu KiM i barikadama, uprkos čvrstim garancijama EU i SAD od 28. decembra 2022. godine da neće biti progona i odmazde nad Srbima, zbog toga što su izražavali svoje nezadovoljstvo usled Kurtijeve okupacije severa KiM.

Nakon Srećka Sofronijevića i Miletić je priveden kao žrtva izneverenih i praznih obećanja međunarodne zajednice koja danas reč nije rekla o hapšenju još jednog Srbina, dok su za nedavno rutinsko kratko zadržavanje u centralnoj Srbiji jednog kosovskog Albanca, vršili sve moguće diplomatske i medijske pritiske na Beograd i utrkivali se u rečima osude, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Jasno je da za njih srpske rane ne postoje, kao ni odgovorni za ranjavanje Dragiše Galjka, Milana Jovanovića, braće Stojanović iz Gotovuše i mnogih drugih nevinih Srba, dodaje se u saopštenju.

''Više desetina Srba sa Kosova i Metohije je potpuno proizvoljno i bez ikakvog osnova uhapšeno nakon što je Aljbin Kurti došao na čelo privremenih institucija samouprave u Prištini, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju je i ovom prilikom uhapšenom obezbedila advokata'', navode iz Kancelarije.

Sprovođenje pravnog nasilja nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji deo je, kako ističu iz Kancelarije za KiM, šire kampanje nasilja koja za cilj ima da što više Srba primora na napuštanje naše južne pokrajine, a iza svega stoji zločinačka namera i plan postepenog etničkog čišćenja.

''Kosovo i Metohija je jedini deo Evrope u kojem je sasvim uobičajeno mesecima i bez optužnice i dokaza držati u kazamatu političke zatvorenike, i oni koji promovišu sliku samoproglašenog „Kosova“ kao šampiona demokratije moraju da objasne i ovaj fenomen.

Pritisci na srpski narod na Kosovu i Metohiji rastu iz dana u dan, i bojimo se da će u nedeljama i mesecima pred nama, zbog dnevnopolitičkih interesa Aljbina Kurtija, nastaviti da se intenziviraju i eskaliraju'', navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija